Золоту Зірку Героя України, якою посмертно нагороджено підполковника-спецназівця з Бершаді Юрія Коваленка, отримав за сина його батько Віктор Коваленко. Перед тим чоловік погрожував вчинити акт самоспалення на День незалежності.

Зірку вручив міністр оборони України Степан Полторак. Як розповів Віктор Коваленко, їх запросили до Міноборони. Разом із батьком загиблого були дружина Героя пані Тетяна, а також їхні діти — старша Олена та молодша Руслана.


Поки що Зірку Героя взяла з собою Тетяна. Віктор Коваленко каже: домовився з невісткою, що пізніше вона передасть нагороду в Бершадь. Він має намір показати Зірку Героя в школі, де навчався син.
Від акту самоспалення чоловіка відмовляли багато людей. Він пояснив, що напередодні свята Незалежності до нього у Бершадь приїхав заступник начальника міліції Вінницької області Роман Мушак, з ним були представники Самооборони області і Бершадського району.


— Усі вони просили не робити необдуманого кроку, — розповідає пан Віктор. — Запевнили, що буде вжито необхідних заходів, по-перше, для об’єктивного розслідування; по-друге, для покарання винних міліціонерів, які безпідставно закрили справу про побиття мене і сина Юрія. Наступного дня мене запросили до облдержадміністрації. Там були присутні представники Генпрокуратури України. Принаймні так вони представилися. Вони теж запевнили, що вживуть необхідних заходів, аби об’єктивно розслідувати затяжну справу. Такій кількості поважних людей я не міг не повірити. Однак час минає, а поки що я не бачу кроків до встановлення істини.


Віктор Коваленко наголосив, що в ході розмови з відповідальними особами прокуратури і міліції вкотре попередив їх: якщо істина не буде встановлена, він не відмовиться від свого наміру.


Нагадаємо, п’ять років тому на березі річки Віктора Коваленка побила п’яна компанія з 12 чоловіків. Травми отримав також син Юрій, який заступився за батька. Порушену справу згодом закрили. Винним визнали тільки одного нападника, якого покарали умовно, інші проходили як свідки. Відтоді Віктор Коваленко добивається справедливості. Через це й погрожував актом самоспалення на День незалежності.

Вінницька область.

 

ДОВІДКА

Підполковник Юрій Коваленко, який виріс у Бершаді, закінчив місцеву школу, академію Сухопутних військ, служив у Кіровоградському полку спецназу. З перших днів перебував у зоні бойових дій. Його підрозділ виконував найбільш відповідальні завдання. Загинув 15 липня 2014-го під час мінометного обстрілу. 31 березня 2015 року указом Президента Юрію Коваленку присвоєно звання «Герой України».

 

На знімку: Віктор Коваленко з невісткою — дружиною загиблого Юрія Тетяною.


Фото надано Віктором Коваленком.