Депутати міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» ознайомилися з елементами впровадження європейських зразків системи самоврядування у територіальній громаді Вінниці. Гідом був Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. І не тільки тому, що це його рідне місто. Чимало зробленого у Вінниці — заслуга колишнього міського голови пана Гройсмана. Як втілювалися в життя новації, йому відомо не з чиїхось слів. Каже, охоче погодився на пропозицію колег здійснити екскурсію до Вінниці.


Чути і бачити — різні речі


— На одній із зустрічей об’єднання депутатів «Єврооптимістів» виникла ідея ознайомитися, як вирішуються муніципальні проблеми у Вінниці, — каже Володимир Гройсман. — Як висловився тоді один із депутатів, чути і бачити — різні речі. Мовляв, чуємо багато, ось би ще побачити. Я не міг не пристати на таку пропозицію, при цьому вкотре повторив те, в чому особисто давно переконаний: система місцевого самоврядування є ключовою для європейської інтеграції України, для якості вирішення питань, для того, щоб змінити нашу країну. Але вона має базуватися на кращих європейських зразках. Насправді у нас є два вибори — залишатися «постсовковою» країною або віддати перевагу європейським стандартам і впроваджувати їх на ділі. Заради цього об’єднуватися, незалежно від політичних партій і вподобань, і створювати дієву систему.
За словами голови парламенту, місцеве самоврядування, фінансова децентралізація, об’єднання територіальних громад, багато інших речей, які вже прийнято народними депутатами, є надзвичайно важливі. У Вінниці дещо вже зроблено у цьому напрямі. «Цікаво було почути думку колег-депутатів, — наголошує Володимир Гройсман. — Щоб вони після побаченого дали свою оцінку. Тим самим з’явиться можливість бути ближчими до спільного бачення того, як нам рухатися далі. Бо ж маємо об’єднуватися на підтримку місцевого самоврядування, передавати більше повноважень на місця, зменшувати можливість центральної влади впливати на місцеві питання».


Надання адмінпослуг через Інтернет


Протягом дня 15 народних обранців міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» побували в кількох вінницьких «Прозорих офісах» (вони створені в кожному з чотирьох районів міста), муніципальному Діагностичному центрі, ознайомилися з роботою системи SCADA на модернізованій котельні. Побачили, як виробляється електрика на... міському полігоні твердих побутових відходів. Тут з допомогою спеціальної установки за німецькою технологією газ зі звалища перетворюють на електроенергію. Про це гостям детально розповів в.о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. Загалом побачене приємно вразило народних депутатів. Принаймні саме такі, позитивні, думки висловлювали ті з них, з ким удалося поспілкуватися кореспонденту «Голосу України».


Народний депутат Леонід Ємець (фракція «Народний фронт», обраний від Печерського та Солом’янського районів Києва): «Кияни по-доброму можуть позаздрити вінничанам. Така система «відкритого вікна», яка працює у вас, в Києві перебуває в області фантазії наших мешканців. Я ознайомився з системою роботи органів місцевого самоврядування, самоорганізації населення. Теж вражений, тому що у вас громада самостійно визначає, де ремонтувати покрівлі, дороги, у нас в Києві за ці питання депутати міської ради тримаються зубами і ніколи не дали б їх на вирішення громадян. Чому? Бо це «ласі» шматки, де можна ділити гроші. Те, що немає такого роду процесів в інших містах, — це недопрацювання, що тут ще скажеш. Звичайно, такий досвід потребує поширення в інших містах».


Андрій Шевченко (народний депутат попереднього скликання, директор Програми USAІD «РАДА»): «Досвід надання адмінпослуг у Вінниці справді вражає. Окремі з них можна отримувати навіть через Інтернет. У принципі, вся країна жила в тих самих законодавчих умовах, але тут приклад, коли влада, користуючись тими самими неідеальними законами, змогла зробити набагато більше. Є такий американський вислів «Пройти додатковий кілометр», мені здається, саме це у Вінниці і сталося. Не знаю, чи можна за один день скласти думку, наскільки це повною мірою працює, як це уявляється, але перше враження колосальне».


Олександр Черненко (фракція «Блок Петра Порошенка»): «Ми побачили величезний пласт роботи. Це те, про що говоримо і в питанні децентралізації, і в питанні адмінреформи, і в питанні доступності держави для громадянина. Це ті реформи, про які дискутуємо у форматі круглих столів, пишемо законопроекти. У Вінниці це працює на практиці. Це вражає, ніякі розмови не передадуть того, що ти побачив особисто і, безперечно, у нас з’явилося багато своїх ідей. Я думаю, що ми їх будемо впроваджувати в життя і взагалі вводити в законодавство України».


Навіщо у «прозорих офісах» кімнати для... дітей?


Схвальну думку про вінницькі Центри адміністративних послуг висловила і Вікторія Пташник із фракції «Самопоміч»: «Мене дуже вразило, як надаються адміністративні послуги — прозоро, за склом. А всі процедури візування, які є бюрократичні за своєю суттю, відбуваються в електронній формі. Вразили дитячі кімнати в «Прозорих офісах». Це настільки для людей, що словами не передати. Здавалося б, дрібниця. Але коли ти приходиш з маленькою дитиною, де її залишити? А тут є кімната, є людина, яка догляне за дитиною, є купа іграшок. Не знала, що Вінниця самостійно розробляє трамваї, модернізуючи їх. Мені здається, що це дуже круто».


Народний депутат-вінничанин Андрій Тетерук каже: коли дізнався про поїздку колег-парламентаріїв до Вінниці, із задоволенням до них приєднався, бо Вінниця — його рідне місто. «Мені цікаво було подивитися, що і як тут змінилося. Вінниця стала набагато кращою, і я побачив ізсередини, як організовано управління всіма службами міста. Робота Діагностичного центру — це модель надання сучасних медичних послуг».

Вінницька область.

 

Депутати-єврооптимісти на майдані Незалежності у Вінниці.

 

Фото надано департаментом інформаційної політики Вінницької міськради.