ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Пленарне засідання 2 вересня

Учора розпочала роботу третя сесія Верховної Ради восьмого скликання
Такого моторошного трагізму під час відкриття нової сесії у стінах парламенту ще не було ніколи.
Квіти і лампадки до стели пам’яті загиблих під час трагічних подій під парламентом 31 серпня, під час яких загинули вже троє нацгвардійців і понад 120 постраждали, смуток, напруга і сльози на очах усіх присутніх, одна за одною хвилина мовчання — у такій атмосфері Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив третю сесію Верховної Ради відкритою. Пролунав Державний Гімн України — у записі, а не в «живому виконанні» хором, який зазвичай за декілька годин до урочистого відкриття розігрувався та розспівувався у кулуарах. У цьому також був свій трагізм.
У сесійній залі зареєструвалися 311 народних депутатів. У пленарному засіданні також взяли участь члени Кабінету Міністрів, керівники центральних органів виконавчої і судової влади, представники дипломатичних представництв, громадських організацій та інші офіційні особи.
Не стримував емоцій і Голова Верховної Ради Гройсман, котрий у своїй промові заявив, що нова сесія парламенту відкривається у «чорний день українського парламентаризму». Він відзначив, що, за останніми даними, вже померли від ран троє молодих хлопців — загинули від негідників, які дозволили собі вбивати у центрі столиці. Депутати вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання. В. Гройсман від імені всіх громадян держави подякував загиблим і потерпілим за гідне виконання свого обов’язку і закликав усю правоохоронну систему знайти всіх причетних до цього теракту. Винуватці, на його переконання, мають нести жорстку відповідальність, у тому числі й політичну — за те, що перетворили абсолютно мирне зібрання на смерть і кровопролиття.
«Саме в цей час суспільство очікує від парламенту якісних, демократичних рішень, які  змінюватимуть країну, а не популістських рішень», — наголосив глава парламенту. В. Гройсман закликав депутатів демонструвати зовсім іншу якість парламентаризму і шану один до одного. «Робота парламенту має привнести стабільність у нашу державу, спокій і якість життя людей», — сказав він. Голова Верховної Ради закликав усі фракції українського парламенту прийняти спільну заяву щодо подій минулого понеділка і неухильно дотримуватися норм парламентаризму і Регламенту.
Опісля Голова Верховної Ради Володимир Гройсман надав слово народному депутатові Юрію Березі («Народний фронт»), котрий воював в АТО і стояв біля витоків створення Національної гвардії України.
Виступ обранця був емоційним і проймав до кісток. «Чому сьогодні в моїй країні хлопці гинуть за політиканство, захищаючи демократію під стінами українського парламенту?» — запитав Юрій Береза. Він поділився: йому цілу ніч телефонували хлопці з фронту зі сходу і просили пояснити — чому так сталося?
«Відповідь неоднозначна і проста: досить нам гратися в такі ігри, після яких матері ховають своїх дітей, — сказав Юрій Береза. — Ніхто нам не подарує країну, цю країну нам доводиться вигризати у ворога. І страшно, що ворог ходить за спиною. Ніхто не захищений і ніхто не буде захищений до тих пір, доки політична відповідальність не буде нормою у житті. Як пояснити матерям, чому їх діти загинули, і не на фронті, а у центрі столиці?»
Парламентарій закликав політиків покласти край незрозумілим стосункам. «Якщо ми зараз не зробимо висновки, не об’єднаємося, повториться 1917 рік, і ми втратимо цю державу, і цього нам не простить Бог і не простять люди», — насамкінець сказав Береза.
Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих героїв.
Більше у парламенті нічого не відбувалося — після цього Голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив пленарне засідання парламенту.
На наступне засідання парламент збереться 2 вересня. І вже сьогодні депутати мають перейти до розгляду і прийняття рішень.
Перед відкриттям сесії під стінами парламенту було спокійно, без мітингувальників. Майдан перед парламентом охоронявся декількома десятками правоохоронцями, неподалік в автобусах також вартували правоохоронці. Перед входом до парламенту блукали декілька чоловіків у цивільному з металошукачами і собаками. Депутати також покладали квіти до пам’ятного знаку загиблим нацгвардійцям.
Відкриття сесії розпочалося о 14-й годині, а зранку в сесійній залі шукали вибухівку — до міліції повідомили про замінування парламенту. Однак, як поінформувала згодом прес-служба Головного управління МВС у Києві, вибухівки в будівлі Верховної Ради, на щастя, не знайшли. «Жодних підозрілих предметів не виявлено. Правоохоронці вживають усіх необхідних заходів, спрямованих на встановлення особи, яка повідомила про замінування, — зазначили у відомстві. — Відомості внесено до журналу Єдиного обліку Печерського районного управління столичної міліції».

 

Юрій Береза.

 

На передньому плані (зліва направо): Лілія Гриневич, Остап Семерак і Світлана Войцеховська.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.