Ранкове засідання 2 вересня

Верховна Рада розпочала роботу з розгляду низки міжнародних договорів. А перед цим глава парламенту Володимир Гройсман повідомив, що на наступному тижні розпочинає роботу «Місія з оцінки потреб» на чолі з Петом Коксом. Вона оцінюватиме обсяг програми парламентської підтримки і підвищення інституційної спроможності на виконання Меморандуму про взаєморозуміння між Верховною Радою України та Європейським парламентом.

Володимир Гройсман сказав, що депутатам буде розіслано анкету, де вони зможуть висловити своє бачення реформування роботи Верховної Ради. «Кожен з вас буде причетний до позитивних змін в українському парламенті. Ми зможемо зробити модернізацію і бути більш публічними, залучати більше фахівців і представників громадянського суспільства до законотворчості. Це все має зробити нашу роботу якісною. Це те, чого сьогодні очікує суспільство», — наголосив Голова Верховної Ради.

 

Володимир Гройсман додав: «Ми маємо перетворити парламент на успішний центр прийняття якісних рішень, демонструвати культуру і стриманість, зробити все, щоб люди з повагою ставилися до народних депутатів, до їхньої роботи, не створювати штучних конфліктів. Тому якість нашої роботи має надзвичайно важливе значення. І я вірю, що це нас об’єднає».

Він запевнив, що як Голова Верховної Ради робитиме все для створення якісних, публічних, прозорих механізмів роботи парламенту, аби народні депутати продемонстрували суспільству здатність до проведення якісних європейських реформ.

Також Голова Верховної Ради поінформував, що на офіційному веб-сайті парламенту розміщено проект порядку денного роботи третьої сесії, і звернувся до народних обранців із проханням уважно попрацювати над цим документом, аби наповнити його серйозним змістом.

Володимир Гройсман звернувся до колег із закликом до конструктивної роботи. «Я розумію, що є емоції, й іноді дуже важко їх стримати, але переконаний, що кожен з нас має всі можливості, щоб виправдати довіру виборців», — сказав він.

Крім того, глава парламенту доручив Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України вивчити всі обставини інциденту, який стався першого вересня на одному з українських телеканалів між народними депутатами Олегом Барною (фракція «Блок Петра Порошенка») та Юрієм Чижмарем (фракція Радикальної партії).

А ще Голова Верховної Ради запропонував розглянути питання створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування подій під парламентом 31 серпня після висновків правоохоронних органів. «Я вважаю, що це було б достатньо професійно», — сказав він.

На початку засідання керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко заявив про вихід його фракції з коаліції. «Президент Петро Порошенко переламав парламент через коліно голосуванням за зміни до Конституції. Тому ми як опозиція вимагаємо від влади винесення питання про особливий статус Донбасу на всеукраїнський референдум», — наголосив він. Водночас Голова Верховної Ради зауважив, що демократичний світ схвалив позитивне голосування за зміни до Конституції в частині децентралізації та підкреслив: в змінах до Основного Закону про жоден особливий статус Донбасу не йдеться.

Згодом Верховна Рада ратифікувала договір між урядами України та Японії про надання кредиту для реалізації проекту модернізації Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації.

«Договором передбачається, що Японське агентство міжнародного співробітництва надасть Україні кредит у сумі понад 900 млн. дол. США терміном на 40 років, з них 10 років — пільговий період під 0,1% річних для реалізації проекту модернізації станції очистки стічних вод», — заявила міністр фінансів Наталія Яресько.

Також парламент ратифікував договори між Україною та Республікою Сенегал про видачу правопорушників, про передачу засуджених осіб та про правову допомогу у цивільних та кримінальних справах. До того ж народні обранці ухвалили постанову «Про проведення парламентських слухань на тему «Правове забезпечення реформи освіти в Україні» дев’ятого грудня цього року.

«Сьогодні освітнє законодавство, яке було фактично ухвалено на початку 90-х років, вичерпало свій ресурс. Тож, враховуючи нові виклики, як позитивні — процес євроінтеграції, так і негативні — війна на cході, парламент зобов’язаний оновити освітнє законодавство», — наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич.

Водночас Володимир Гройсман заявив, що підтримка освітньої галузі на центральному і місцевому рівнях є обов’язком парламенту. За його словами, діти, перебуваючи у садочках, школах, мають тільки один шанс отримати багаж знань, які дозволять потім використовувати їх під час навчання у вищих навчальних закладах та подальшому житті.

На переконання глави парламенту, потрібно не тільки вимагати від органів місцевого самоврядування, аби вони фінансували освіту на належному рівні, а й врахувати потреби галузі під час складання державного бюджету на наступний рік. «Коли плануватимемо бюджет на 2016 рік, субвенція на освіту на кожну дитину має бути достатньою, щоб дати якісну заробітну плату і забезпечити якісний освітній процес. Я просив би всіх підтримати освітян в наступному бюджетному році», — сказав він.

Голова Верховної Ради зазначив, що до 15 вересня парламент має отримати проект держбюджету на 2016 рік. «Там ми маємо зберегти як децентралізацію, так і якісно пораховані стандарти на кожну дитину, це є надзвичайно важливим. Маємо це питання вирішити в цьому році однозначно», — заявив Володимир Гройсман.

Крім того, Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів від фракції «Блок Петра Порошенка» Михайла Гвоздьова та Романа Насірова. А Сергій Березенко, який переміг на виборах у Чернігові по округу №205, склав присягу народного депутата.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про виключення зі складу фракції «Самопоміч» народних депутатів Ганни Гопко, Павла Кишкаря, Остапа Єднака, Віктора Кривенка та Вікторії Пташник, що голосували за внесення змін до Конституції, та про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Україна спортивна», яке очолить позафракційний народний депутат Олександр Герега.

 

Прес-служба Генерально прокуратури України:

«У рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за фактом подій, що сталися 31 серпня біля будівлі Верховної Ради України, 18 особам повідомлено про підозру у вчиненні злочинів. З урахуванням зібраних доказів одному із затриманих повідомлено про підозру за ст. 348 (посягання на життя працівника правоохоронного органу) та ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (терористичний акт), яка передбачає безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Іншим затриманим інкримінується ч. 3 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 293 (групове порушення громадського порядку) та ч. 2 ст. 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України».

За інформацією офіційного сайту ГПУ.

 

 

Ганна Гопко, Вікторія Пташник.

 

 

Заява фракції «Блок Петра Порошенка». За трибуною народний депутат Олександр Співаковський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.