Ранкове засідання 3 вересня

 

На початку Комітет з питань бюджету після розгляду рекомендував Верховній Раді прийняти у цілому внесений Президентом України проект закону «Про внесення зміни до розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській, Львівській та Чернівецькій областях з фінансового забезпечення реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення» (№ 2315а). За таке рішення проголосували 234 депутати.

Представник Президента у парламенті Степан Кубів, доповідаючи законопроект, зауважив, що експеримент триватиме з 1 вересня 2015 року до 1 січня 2017 року. І на період проведення експерименту для реалізації зазначених заходів до спеціальних фондів відповідних обласних бюджетів спрямовуватимуть 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів — мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів (продукції), що справляються під час митного оформлення товарів на відповідних областях, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Степан Кубів також підкреслив, що рішення є надзвичайно важливим, оскільки зазначений закон сприятиме поліпшенню транспортної інфраструктури.

 

У ході експерименту передбачається реалізація таких заходів:


— в Одеській області — реконструкція автомобільної дороги загального користування державного значення Одеса — Рені (на Бухарест) (М-15);


— у Волинській та Львівській областях — поточний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Львів — Радехів — Луцьк (Н-17), а також ділянки Львів — Сколе автомобільної дороги загального користування державного значення Київ — Чоп (на Будапешт через Львів, Мукачеве, Ужгород) (М-06); автомобільної дороги загального користування державного значення Сколе — Славське (Т-14-24);


— у Чернівецькій області — поточного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Стрий — Івано-Франківськ — Чернівці — Мамалига (на Кишинів) (Н-10).


Чернівецьку область долучено до експерименту за пропозицією профільного комітету — з питань бюджету.


Парламент ухвалив у цілому й низку урядових законопроектів після розгляду в другому читанні з поправками народних депутатів. Зокрема, законодавці врегулювали порядок безоплатної передачі майна із державної власності у комунальну. Це передбачає прийнятий Закон «Про внесення змін до Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (щодо безоплатної передачі окремо визначеного майна) — реєстр. № 2660. Документом передбачено уточнення порядку передачі окремого індивідуально визначеного майна підприємств (крім нерухомого) із державної власності у комунальну для використання органами місцевого самоврядування, навчальними закладами, закладами культури, фізичної культури та спорту, охорони здоров’я, соціального забезпечення та дитячими оздоровчими таборами.


Ще одним схваленим у цілому законопроектом — «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» — реєстр. № 2493 — Верховна Рада спростила державну реєстрацію припинення діяльності центральних органів виконавчої влади, які є засновниками інших юридичних осіб.


Урядовий проект закону «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо врахування відомостей про соціальний супровід сім’ї (особи) при захисті у судовому порядку сімейних прав та інтересів» — реєстр. № 2190 — передбачає, що при ухваленні рішення про позбавлення батьківських прав суд має брати до уваги інформацію про соціальний супровід сім’ї.


А наступне рішення має яскраве соціальне спрямування — Верховна Рада звільнила учасників АТО від сплати судового збору, ухваливши в цілому проект закону «Про внесення доповнень до Закону України «Про судовий збір», внесений народним депутатом Юрієм-Богданом Шухевичем, — реєстр. № 1329.


Законопроектом звільняються від сплати судового збору не лише позивачі—учасники АТО, а також члени сімей загиблих учасників АТО у таких випадках:


— за подання заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або АТО;


— за подання позовів щодо спорів, пов’язаних з наданням статусу учасника бойових дій відповідно до пункту 19 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».


При цьому, як зауважується у пояснювальній записці до законопроекту, звільнення від сплати судового збору за подання заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій, стосується не лише загиблих учасників антитерористичних операцій, а й мирних жителів, які загинули або пропали безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій.


На початку пленарного засідання Перший заступник глави парламенту Андрій Парубій оголошував перерву на вимогу двох фракцій — «Батьківщина» і «Самопоміч». Депутати вимагали перед розглядом законопроектів затвердити порядок денний парламенту на 3—4 вересня. Після консультацій відповідну постанову парламент прийняв 227 голосами. Це рішення розблокувало роботу парламенту. 
Депутати вітали з Днем народження свого колегу Василя Гуляєва.
 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Андрій Павелко.

 

 

Ігор Мосійчук, Сергій Рибалка, Степан Кубів.

 

Віктор Король, Оксана Продан, Єгор Фірсов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.