Ранкове засідання 4 вересня

 


Верховна Рада за основу та в цілому прийняла закон, який регулює організацію перших виборів у нових об’єднаних громадах. Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (реєстр. № 3008) підтримали 227 народних депутатів (БПП — 111, «Народний фронт» — 67, Опозиційний блок — 0, «Самопоміч» — 18, Радикальна партія — 0, «Батьківщина» — 6, «Партія «Відродження» — 3, «Воля народу» — 7, позафракційні — 15).


Як зауважив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, п’ятниця -останній день, коли такий закон може бути ухвалений (як відомо, виборча кампанія з місцевих виборів стартує вже сьогодні, п’ятого вересня).


Суть проблеми полягає у тому, що відповідно до чинного закону, рішення про утворення об’єднаної громади приймають обласні ради. Вони ж ухвалюють рішення про призначення перших виборів у об’єднаній громаді. Зробити це вони мали до 15 серпня. Але в процесі децентралізації місцеві громади стикнулися з тим, що облради часто саботували і не приймали рішення про створення нової громади. Через бездіяльність облрад нові громади не були створені, відтак 25 жовтня там не відбудуться перші вибори до об’єднаних громад. Цей законопроект передбачає, що рішення про створення нових громад прийматиме Кабінет Міністрів, а перші вибори там призначатиме ЦВК.


Ухвалити цей закон під час години запитань до уряду закликав парламентаріїв і віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку та ЖКГ Геннадій Зубко. За його словами, з часу ухвалення закону 6 тисяч 300 територіальних громад ініціювали своє об’єднання. На сьогодні через обласні ради та об’єднання пройшли 180 громад. Але лише 75 змогли отримати рішення вчасно — до 15 серпня. Відтак 25 жовтня підуть на вибори і отримають нові органи місцевого самоврядування. Водночас віце-прем’єр-міністр зауважив: «Нині 105 громад залишилися поза межами закону. Якщо не дамо можливості піти їм на вибори, то державі знову доведеться витрачати кошти на вибори — спочатку 25 жовтня, і через декілька місяців».


Після обговорення проекту за скороченою процедурою документ було ухвалено з правками профільного Комітету з питань правової політики та правосуддя. Як зауважив його голова Руслан Князевич, редакція комітету дещо відрізняється від варіанта, розміщеного на сайті.


У свою чергу міністр освіти Сергій Квіт, відповідаючи на запитання депутатів щодо друку безплатних підручників, зауважив, що це забезпечено у повному обсязі бюджетами центрального і місцевих рівнів.
«Усі кошти — 130 млн. плюс 87,5 млн., які були знайдені урядом у бюджеті, — це половина тих коштів, які потрібні на друк підручників. Друга половина коштів, і це підтвердили всі голови обласних державних адміністрацій, коли брали участь у спеціальному засіданні уряду, буде виділена обласними бюджетами. Отже, всі кошти на безоплатні підручники знайдено», — заявив міністр. За його словами, безкоштовні підручники незабаром надійдуть у школи. Затримка, зауважив він, була спричинена тим, що кошти на закупівлю книжок були знайдені тільки в серпні.


Крім того, С. Квіт повідомив, що Міносвіти не планує зберігати малокомплектні школи в селах.  Водночас урядовець запевнив: у кожному селі буде збережено початкову школу. А за рахунок вивільнених через укрупнення старшої школи коштів міністерство планує оновити матеріально-технічне забезпечення шкіл.


Водночас, відповідаючи на запитання щодо відновлення нормальної роботи Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), міністр зауважив, що міністерство не може втручатися в перебіг розслідування. Однак урядовець наголосив, що система УЦОЯО надійна, і голова центру Ігор Лікарчук — людина професійна і порядна. За його словами, є неформальна домовленість про те, що протягом наступних двох тижнів вилучені для слідства сервери будуть повернуто і відновиться робота з підготовки ЗНО наступного року.


С. Квіт висловив також сподівання, що «на наступне засідання уряду буде винесено питання результатів службового розслідування, ми зробимо усі необхідні висновки, і Український центр оцінювання якості освіти нормально запрацює».


У свою чергу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду підтримати наступного пленарного тижня законопроекти, які передбачають підвищення соціальних стандартів, а також списання і реструктуризацію боргів.


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман у відповідь зауважив, що усі законопроекти, подані від уряду, наступного тижня будуть опрацьовані в комітетах і фракціях. «І ми зможемо нормально, системно розглянути їх у вівторок-п’ятницю наступного пленарного тижня», — наголосив він. Водночас, звертаючись до прем’єра, глава парламенту просив, щоб кожен законопроект, який подає уряд, супроводжувався під час роботи у комітетах і фракціях. «Це є запорукою того, що він буде ухвалений», — сказав В. Гройсман. 

 

Дослівно 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:


«Проект закону підтримується всіма асоціаціями місцевого самоврядування (їх представники були присутні на пленарному засіданні), громадськістю, Реанімаційним пакетом реформ. Проект закону є справжньою децентралізацією і передбачає можливість реалізації добровільного волевиявлення понад 500 громад. Тобто від нашого рішення залежить доля 500 тисяч людей. Тому дуже важливо, щоб ми ухвалили цей закон у цілому».

 

Присутні оплесками вітали прийняття законопроекту №3008 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.