Вечірнє засідання 3 вересня

 


Верховна Рада України з другої спроби 237 голосами ухвалила у другому читанні та в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» (реєстр. №1831). Цей законопроект в авторстві народних депутатів Миколи Княжицького («Народний фронт») та Вадима Денисенка («Блок Петра Порошенка») має на меті розкрити реальних власників телеканалів та інших ЗМІ.


Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), представляючи цей законопроект, наголосила, що це черговий дуже серйозний крок України у реформуванні галузі мас-медіа на шляху виконання Україною своїх зобов’язань перед цілою низкою міжнародних організацій, зокрема, Радою Європи. «Йдеться про прозорість засобів масової інформації, для того, аби суспільство і держава Україна мали всю інформацію про кінцевих бенефіціарів та весь ланцюг власності засобів масової інформації, зокрема, електронних ЗМІ, тобто телебачення і радіо», — сказала В. Сюмар.


Законопроектом передбачено, що ЗМІ мають оприлюднювати на своїх офіційних веб-сайтах інформацію про структуру власності, всіх їх власників та всіх осіб, які мають пряму чи опосередковану істотну участь в управлінні цим мас-медіа чи володіють корпоративними правами, а також надавати таку інформацію до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, зокрема, для переліцензування і загалом для прозорості такої інформації.


Під час доопрацювання законопроекту до другого читання до профільного комітету надійшло 153 правки народних депутатів. З них 46 було враховано, 28 враховано частково, 79 відхилено. Зокрема, депутати підтримали поправку, яка забороняє офшорним компаніям, а також резидентам країн-агресорів бути власниками ЗМІ.


Згідно із законопроектом, неподання чи несвоєчасне подання такої інформації, або подання недостовірної інформації є підставою для застосування Національною радою санкцій до відповідного ЗМІ. У разі виявлення технічної помилки в інформації про структуру власності, поданій Національній раді, суб’єкт інформаційної діяльності у сфері телебачення і радіомовлення повинен упродовж двох тижнів її виправити.


У цілому також прийнято проект закону «Про електронну комерцію», внесений народними депутатами з різних фракцій. Цей документ регулює правові відносини у сфері електронної комерції під час вчинення електронних правочинів та визначає порядок вчинення електронних правочинів.


Народний депутат Леонід Ємець («Народний фронт») від імені двох фракцій повідомив, що у парламенті зареєстровано законопроект «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна» (№3025) в авторстві народного депутата Тетяни Чорновіл і закликав включити його до порядку денного проголосувати. Йдеться про колишнє найближче оточення Віктора Януковича — Арбузова, Азарова, Богатирьової, братів Клюєвих, Клименка, Курченка, Лукаш, Портнова, обох Пшонок, Ставицького, Табачника, Царьова, Якименка, Януковича-молодшого, Захарченка, Присяжнюка, Єфремова та інших, котрі пов’язані з корупційними зловживаннями та розкраданням державних коштів. «На жаль, прокуратура не здатна довести до логічного завершення справи проти них, прокуратура не здатна забрати від них інструменти, якими вони заробляють гроші, які йдуть сьогодні на підтримку сепаратистів і на знищення української держави», — наголосив Л. Ємець, закликавши парламентаріїв взяти цю роботу на себе. Однак голосів для внесення цього законопроекту до порядку денного забракло — 214 «за».

Представники різних фракцій закликали парламент все-таки наступного разу включити цей законопроект до порядку денного третьої сесії.


Не вистачило голосів і для повторного включення до порядку денного третьої сесії законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (№3008). Глава парламенту Володимир Гройсман повідомив, що депутати повернуться до голосування за цей законопроект на наступному пленарному засіданні.