Шестеро студентів Гайсинського медичного коледжу на Вінниччині продовжують лікуватися в інфекційному відділенні місцевої районної лікарні. Загалом на лікарняному ліжку протягом чотирьох днів опинився 91 студент-медик. Причиною захворювання став масовий спалах гострої кишкової інфекції.

 

Сьогодні у коледжі планують відновити заняття. Їх зупинили 4 вересня. На той час на лікарняному ліжку вже перебувало 75 студентів. Упродовж вихідних постраждалих нараховувався вже 91 майбутній медик. Загалом в коледжі навчається понад чотириста студентів.


«Попередній діагноз — гострий гастроентерит та ентеровірусна інфекція, — повідомив головний лікар Гайсинської районної лікарні Ігор Кохан. — Всі витрати на лікування здійснюються за кошти нашого лікарняного закладу».


Студенти, які перебувають на стаціонарному лікуванні, розповіли, що симптоми захворювання у всіх однакові — нудота, головний біль, підвищення температури, блювота. «Нас доставляли у лікарню групами вдень і вночі, — каже третьокурсниця Лілія. — Підвозили або «швидкою», або приватним транспортом працівників коледжу».


Постраждалі нарікають на неякісну питну воду. Кажуть, на початку навчального року стояла спека, вони багато пили води з кранів у навчальному корпусі і гуртожитках коледжу. Харчувалися в різних місцях — у гуртожитку, дома чи на винайманих квартирах. Їдальня коледжу поки що не розпочала роботу. Першокурсниця Віталіна Неоніца каже, що перші два дні пила воду, куплену у магазині, а третього вересня напилася з крана в коледжі. Пила неодноразово, бо було душно. Після того увечері їй стало зле — і ось вона на лікарняному ліжку.


Місць у палатах для такої кількості пацієнтів не вистачало. Більшість з них розмістили у коридорах.


За інформацією управління Держсанепідемслужби у Вінницькій області, лабораторні дослідження проб питної води, відібраної з гуртожитку, не відповідають встановленим вимогам з мікробіологічних показників. Натомість вода у гуртожитку № 1 та навчальному корпусі не має відхилень з названих показників, зате не відповідає санітарно-хімічним вимогам.


«Лабораторні дослідження питної води, змивів, продуктів харчування, матеріалу, відібраного від хворих та здорових осіб тривають, — каже начальник управління Держсанепідемслужби в області Олександр Сорочан. — Крім того, досліджуються проби повітря та ґрунту. Є підозри на вірусну інфекцію. Тільки після завершення комплексу усіх досліджень можна буде назвати причину масового захворювання студентів.


Вінницька область.

 

Лікар-інфекціоніст Наталія Сальнова і третьокурсниця Альона Боса.

 

Фото автора.