У комітетах Верховної Ради


Комітет з питань правової політики та правосуддя провів круглий стіл на тему: «Запровадження інституту військових судів в Україні».


У заході взяли участь народні депутати, представники Головної військової прокуратури Генпрокуратури України, Міністерства оборони, моніторингової місії ОБСЄ, РНБО, представники суддівського корпусу.

 

Як зауважив заступник голови комітету Сергій Алєксєєв, ситуація на сході України призвела до збільшення кількості військових злочинів, а тому назріла потреба відновлення військового судочинства. Військовий суддя матиме необхідну кваліфікацію для розгляду цієї категорії справ і спеціальну освіту — військову спеціальність та знання статутів Збройних Сил України. Окрім того, військові судді матимуть необхідні допуски до документів, до яких інші судді можуть отримувати допуск тільки через спеціальні процедури, що ускладнює доступ до правосуддя.


«Наступним кроком має стати відновлення у системі загальної юрисдикції спеціалізації суддів у військових справах, але з виправленням недоліків колишньої системи», — наголосив С. Алєксєєв.


Суддя Верховного Суду України Олександр Волков повідомив, що до Верховної Ради подано законопроект, який відновлює систему військових судів. Верховний Суд України звернувся до Верховної Ради та комітетів із проханням підтримати його в сесійній залі та відновити систему військових судів.


В ПАРЄ готують доповідь про кризу в Україні


Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч із доповідачем Комітету з політичних питань та демократії Парламентської Асамблеї Ради Європи Крістіною Зеленковою.
Під час зустрічі, яка відбулася на прохання іноземної сторони в ході ознайомчого візиту К. Зеленкової в Україну в рамках підготовки її доповіді на тему «Політичні наслідки кризи в Україні», було обговорено соціально-економічну ситуацію в умовах російської агресії, процес підготовки майбутніх місцевих виборів та відповідні конституційні реформи (децентралізація влади), стан виконання Мінських домовленостей, економічні реформи в країні.


Г. Гопко зазначила, що пріоритетним завданням комітету залишається активізація міжпарламентського діалогу на політичному та економічному рівнях, а також поінформувала про перебіг законотворчого процесу. Під час зустрічі сторони дійшли згоди щодо необхідності посилення введених проти Російської Федерації міжнародних економічних санкцій.


За повідомленнями власних кореспондентів та інформаційного управління Верховної Ради.