У Вінниці розпочали створення Центра культури кримських татар, де будуть представлені традиції, національна кухня, вивчатимуть мову, проводитимуть мистецькі заходи, що відображають зв’язки з українським народом.


Роботи тривають у Старому місті. Тут виділено приміщення для нової установи. Будівля площею 130 квадратних метрів потребує капітального ремонту. Відновити її планують до кінця нинішнього року. В одній з кімнат обладнають кінозал для демонстрації фільмів, знятих митцями братнього народу. Активісти вже оголосили збір коштів на створення центру.


«Кримські татари наші брати і сестри, — каже активістка Катерина Франчук. — Ми будемо підтримувати їх різними засобами доти, доки не закінчиться російська окупація півострова і Крим знову не повернеться до складу України».


До слова, у Вінниці часто проводять заходи на підтримку кримських татар. Навесні нинішнього року тут відбувся фестиваль «Поділля-Крим», де юні художники міста над Бугом представили свої роботи «Крим — очима дітей». Тоді ж презентували фотоекспозицію «Анексія Криму». А в обласній бібліотеці імені Тімірязєва організували виставку статей і фотографій, що розповідають про трагічну сторінку в історії кримськотатарського народу — період депортації.

Вінницька область.