Рік тому Михайло Шмушкович почав роботу в керівництві Одеської обласної ради, спочатку на посаді першого заступника, а потім і її голови. Підбиваючи підсумки, керівник регіонального парламенту розповів про головні проблеми області та чого вдалося досягти.

Після обрання на посаду Михайло Шмушкович пообіцяв, що вся його зарплата передаватиметься на лікування поранених бійців АТО в Одеський військовий госпіталь. І зараз підтвердив: усю отриману за рік зарплату, а це понад 54 тис. грн., через волонтерів було передано до Військово-медичного клінічного госпіталю Південного регіону.

Друге — це обіцянка співробітництва з абсолютно всіма політичними групами та фракціями незалежно від їхньої політичної приналежності. І по цьому пункту у колег по депутатському корпусу претензій немає. Єдине, про що негласно домовилися представники різних політичних сил в Одеській облраді, — підтримувати проекти рішень, які безпосередньо стосуються життєдіяльності регіону.

Однією з головних проблем області Михайло Шмушкович вважає дороги, і практично всі кошти, закладені в обласному бюджеті, передбачені для цих цілей. Коштів все одно не вистачає, але ремонт доріг триває. Нехай і не такий масштабний, як того б хотілося. Михайло Шмушкович відзначив, що вважає важливим і відстоював особисто ремонт доріг на півночі Одеської області. «При всій важливості дороги Одеса—Рені і стратегічного значення Бесарабії, яке навіть не ставиться під сумнів, ми не повинні забувати північ Одеської області. Дороги там зовсім не кращі, і там теж живуть люди», — зазначив глава облради.

Найближчим часом почнуться ремонтні роботи доріг по лінії Одеса—Балта, дорога там у поганому стані, як і дорога далі — з Балти до Кодими.

За рахунок чого вдалося заощадити і виділити кошти на соціальні питання та ремонт доріг? В Одеській області велика кількість комунальних підприємств, робота яких далеко не завжди є ефективною. Голова облради розповів, що порівняно з минулим роком фінансування КП значне знижене, що дало економію близько 10 млн. грн. Це було зроблено у два етапи, частину фінансування зняли торік, частину грошей зняли додатково в цьому. Комунальні підприємства, вважає голова ради, мають знаходити свої резерви і самі заробляти гроші.

Серед інших напрямів роботи Одеської обласної ради її керівник відзначив підтримку мобілізованих: були виділені кошти родинам загиблих бійців АТО, надана разова допомога при мобілізації і виплачена стипендія, якщо в мобілізованого є діти.

Дуже актуальна не тільки для регіону, а й для всієї країни — це енергоефективність.

«Ми підготували за допомогою наших депутатів енергомоніторинг. Зараз комп’ютерна програма вже працює і налагоджена, частина даних у неї вже заведена. Я думаю, що найближчим часом за підтримки обладміністрації ми закінчимо наповнювати її дані, і буде окрема презентація», — наголосив Михайло Шмушкович.

Рік роботи позаду, а попереду нові ідеї, проекти та плани, які чекають на втілення в життя.

Одеська область.

 

Голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович.

Фото автора.