Ранкове засідання 15 вересня

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман вкотре закликав депутатів до переходу до нової якості роботи, яка забезпечить публічність і відкритість законодавчого органу і поверне довіру до парламентаризму.

Окреслюючи головні завдання нинішньої сесії, В. Гройсман наголосив на важливості ухвалення системних якісних законів і закликав депутатів та парламентські комітети перейти від «анти-кризового» прийняття рішень до «системної злагодженої роботи», базою якої має стати План законодавчого забезпечення реформ. В. Гройсман привітав колег із Всесвітнім днем демократії, процитувавши Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна: «Громадянське суспільство є киснем для розвитку демократії».

Верховна Рада затвердила порядок денний третьої сесії парламенту восьмого скликання.

Парламент підтримав заяву про звільнення за власним бажанням керівника апарату Верховної Ради Валентина Зайчука (на знімку внизу). Як повідомив головуючий — глава парламенту Володимир Гройсман, Валентин Зайчук подав заяву про звільнення з посади за власним бажанням 8 вересня. Валентин Олександрович виконував свої обов’язки на цьому посту 13 років 3 місяці і 3 дні. Виступаючи з трибуни, В. Зайчук подякував депутатам четвертого-восьмого скликань за довіру і попросив нинішніх обранців підтримати його заяву про звільнення за власним бажанням. Валентину Зайчуку — 66 років.

Верховна Рада прийняла в цілому урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державних закупівель» (щодо заходів з подолання корупції та приведення у відповідність із міжнародними стандартами). За таке рішення проголосував 251 депутат.

Законопроект входить до так званого антикорупційного пакета проектів законів. Його розроблено на виконання Закону України «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014—2017 роки» та Плану першочергових заходів з подолання корупції, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Метою проекту закону є значне зниження корупційних ризиків під час проведення процедур державних закупівель, спрощення участі в процедурах закупівлі для бізнесу, приведення системи державних закупівель до міжнародних стандартів.

Після голосування міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус подякував депутатам за результативне рішення, наголосивши, що реформа держзакупівель — це реальна можливість зекономити 50 мільйонів гривень на рік, і вона дасть змогу побороти корупцію на державних підприємствах. Міністр повідомив, що наступний законопроект, який внесе уряд на розгляд парламенту, буде про те, щоб усі держзакупівлі перейшли в електронну площину.

Парламент також прийняв у цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2015 рік», яким виділив 19 мільйонів гривень на добудову дитячої лікарні в Одесі, та Постанову «Про зміну і встановлення меж міста Суми і Сумського району Сумської області».

Верховна Рада не проголосувала за відставку за власним бажанням віце-прем’єр-міністра Валерія Вощевського.

З першої спроби відставку В. Вощевського підтримали 205 депутатів, фракція Радикальної партії у повному складі не проголосувала. З другої спроби проголосували 216 депутатів, з третьої — 210. В. Вощевський подав у відставку у зв’язку з тим, що Радикальна партія прийняла рішення про перехід в опозицію.

Виступ Вощевського був багатим на політичні заяви. Зокрема, він заявив, що українська енергетика сьогодні «перебуває в передінфарктному стані» і «уряд не контролює ситуацію в енергетиці». А шість доручень прем’єру і чотири міністру енергетики залишилися без будь-якої реакції. Причина цього, за словами Вощевського, — величезні протиріччя між двома гілками виконавчої влади, Кабінетом Міністрів і адміністрацією Президента.

«У тому локомотиві, який називається урядом, два локомотиви — один на Банковій, другий на Грушевського. А локомотив цей стоїть», — сказав Вощевський і закликав увесь уряд терміново відправити у відставку і дати можливість Прем’єр-міністру обрати новий Кабмін. Вощевський також закликав призначити керівника НКРЕ, яка встановлює тарифи на комунальні послуги, виключно у парламенті. Юрій Папієв (Опозиційний блок) закликав відправити у відставку весь уряд на чолі з прем’єром насамперед через стрімке зубожіння і падіння доходів громадян та зростання тарифів. А Микола Томенко (Блок Петра Порошенка) наголосив на потребі обговорювати в парламенті всі кандидатури до складу уряду та заслуховувати звіти про їхню діяльність. 

Лідер фракції Радикальної партії заявив, що його фракція не голосує за всі питання, оскільки перейшла в опозицію, а нерезультативне голосування свідчить про те, що бракує голосів у коаліції.

Натомість лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко побачив ознаки «створення у сесійній залі широкої опозиції». А В. Гройсман пожартував: «В опозиційному уряді з’явився опозиційний віце-прем’єр». Ірина Геращенко (фракція БПП) закликала колег-депутатів проголосувати за відставку «бездарного віце-прем’єра» і призначити на цю посаду гідну людину, котра впорається із завданнями у складний період для держави. Оскільки сесійна зала так і не змогла проголосувати за відставку віце-прем’єра, В. Гройсман закрив ранкове пленарне засідання, пообіцявши на початку вечірнього засідання знову винести це питання.

Під час пленарного засідання лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що її фракція не голосуватиме за жоден законопроект, окрім соціальних, доки не буде вирішено питання про зниження тарифів на газ для населення та зниження рентної плати за газ власного видобутку, що також приведе до зниження тарифів. За словами Ю. Тимошенко, за минулий рік населення України переплатило понад 20 мільярдів гривень і НАК «Нафтогаз України» закуповує газ вітчизняного видобутку у державних компаній за ціною 1900 гривень, а продає населенню за ціною 7188 гривень за тисячу кубометрів.

Проектом закону пропонується: 

   спростити участь у процедурах закупівлі шляхом скасування необхідності всім учасникам надавати документи, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним у статті 17 закону;
  підвищити вартісну межу щодо застосування норм закону для закупівлі товарів та послуг до 200 тис. гривень, а робіт — 1200 тис. гривень;
  підвищити вартісну межу для застосування процедури запиту цінових пропозицій до 500 тис. гривень;
  скоротити деякі функції Уповноваженого органу;
  усунути правову колізію в частині строків внесення змін до конкурсної документації;
  урегулювати питання письмового підтвердження документів, що подаються для оприлюднення замовниками; 
  надати можливість уносити зміни до запиту цінових пропозицій;
  урегулювати питання закупівлі послуг з централізованого постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення тощо.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради України Володимир ГРОЙСМАН:

 — Відповідальна політика потребує не тільки декларацій, а й рішень.

 

 

Ігор Гринів, Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

 

Іван Мельничук, Дмитро Добродомов (в центрі).

Наталя Королевська, Сергій Драюк, Андрій Река.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.