Парламентська хроніка


Ранкове засідання 16 вересня

 


Цими словами Голова Верховної Ради Володимир Гройс-ман відкрив ранкове пленарне засідання. «Фактично це угода, яка була категоричною вимогою українського суспільства, прагненням нашої європейської інтеграції.

На превеликий жаль, багато українців заплатили за це власним життям. Думаю, що мета угоди — не саме підписання. Вона полягає в тому, щоб стандарти життя людей відповідали стандартам ЄС. У зв’язку з цим від кожного депутата залежить, наскільки якісні закони ми ухвалюватимемо, наскільки вони відповідатимуть нашим європейським прагненням і якісно збігатимуться з європейськими стандартами», — наголосив В. Гройсман.


Водночас глава парламенту зауважив, що у вівторок парламент ухвалив два надважливі рішення.

 

По-перше, зміни до закону про державні закупівлі. «За оцінками експертів, майже 50 млрд. грн. цей закон заощаджуватиме у державному бюджеті», — сказав В. Гройсман. По-друге, закон щодо забезпечення інвалідів автомобілями, який багато скликань не могли ухвалити. «Щодня декілька важливих рішень — це має бути норма для українського парламенту, норма для нашої спільної роботи», — зауважив Голова Верховної Ради.


Своєю чергою голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко зауважила, що Угоду про асоціацію ратифікували вже 22 країни-члени ЄС. Три країни перебувають у процесі ратифікації. Нідерланди на завершальній стадії, а Кіпр і Греція ще її не розпочинали. З огляду на це І. Геращенко попросила главу парламенту звернутися до парламентів Кіпру і Греції. «Від імені двох комітетів — з питань євроінтеграції та у закордонних справах — звертаємося до Голови Верховної Ради з проханням звернутися до парламентів цих країн задля прискорення ратифікації Угоди про асоціацію», — сказала І. Геращенко.


Сесія також включила до порядку денного та підтримала у цілому (238 «за») постанову «Про Заяву Верховної Ради України з приводу 70-річчя Організації Об’єднаних Націй та членства України в ООН». 

 

Довідково


Із Заяви Верховної Ради України з приводу 70-річчя Організації Об’єднаних Націй та членства України в ООН:


«Верховна Рада пишається роллю України як однієї з держав-засновниць Організації Об’єднаних Націй, яка 70 років тому на Установчій конференції в Сан-Франциско очолювала процес розробки Цілей і Принципів Статуту ООН. Йдеться передовсім про такі підвалини Статуту ООН та сучасного світоустрою, як розвиток дружніх і добросусідських відносин між націями на основі принципу верховенства міжнародного права, суверенна рівність держав, утримання в міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, мирне врегулювання міжнародних спорів».


Крім того, Верховна Рада розглянула проект закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 та 4 Хмельницької АЕС.
Відповідний законопроект у цілому підтримали 234 народні обранці.  Так само сесія у цілому підтримала законопроект про визнання таким, що втратив чинність, Закону «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції» (230 «за»). Парламент розглянув також низку ратифікаційних питань.


Від імені двох фракцій Радикальної партії та «Самопоміч» із заявою виступив Олег Ляшко. Стосувалася вона 15-ї річниці викрадення та вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. О. Ляшко наголосив, що з часу трагічних подій країну очолює вже третій Президент, але жоден із них так і не спромігся довести до кінця розслідування резонансного злочину, який відіграв значну роль у новітній історії країни.


А на початку ранкового засідання народний депутат Рефат Чубаров (Блок Петра Порошенка) акцентував увагу на проблемах кримських татар, які проживають на території окупованого Криму. «Головна мета Росії — витіснити кримськотатарський народ зі своєї землі. Звідси — викрадення людей та їх вбивства, нескінченні погроми та обшуки в оселях кримських татар, українців і людей інших національностей, які залишаються вірними Україні», — констатував він.


За словами Рефата Чубарова, ні Україна, ні міжнародна спільнота сьогодні не змогли здійснити ефективні механізми захисту прав та свобод громадян України, які проживають на окупованій території Криму. «Щодня сотні тонн продуктів постачаються з материкової України до окупованого Криму», — сказав він. Водночас депутат наголосив, що 20 вересня о 12-й годині вони перекриють усі три дороги для вантажівок, які везуть товари до Криму.
 

 

 

Степан Кубів, Сергій Власенко, Олександр Абдуллін.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.