На Вінниччині новий сезон розпочали Томашпільський, Гайсинівський та Жданівський цукрозаводи. Минулої осені перший заводський гудок пролунав на два тижні раніше, а до середини вересня вже виробили 25 тисяч тонн солодкої продукції. Пізніший старт фахівці обласної асоціації «Поділляцукор» пояснюють спекотною погодою. Ґрунт став настільки твердим, що бурякозбиральні комбайни зупинялися у загінках. Тільки після невеликих дощів, що пройшли наприкінці першої декади, на бурякових плантаціях відновили копання солодких коренів.
Шість цукрозаводів працюватимуть у сезоні цього року. Хоча державну квоту на виробництво цукру, загалом 432,3 тисячі тонн, отримали вісім підприємств. Однак на двох не запасли сировини. Її кількість порівняно з попереднім роком зменшилася у зв’язку із скороченням загальної площі буряків, яких посіяли приблизно на десять тисяч гектарів менше (51,8 тисячі га). «Затрати на вирощування коренів побили всі попередні рекорди, — каже голова обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Власюк. — На один гектар вони становлять 20-25 тисяч гривень. Без сумніву, новий цукор буде дорожчий у порівнянні з минулорічним». Вже очевидно, що не вдасться досягти торішнього показника у виробництві солодких кристалів —  430 тисяч тонн. Втім, дефіциту цукру в області не відчують, адже підприємства мають значні перехідні запаси продукції. У 2014-му її виробили у десять разів більше від мінімальних потреб для регіону. Фахівці поки що утримуються від прогнозів, наскільки солодкою буде для вінницьких цукроварів нинішня осінь.

Вінницька область.