Вечірнє засідання 15 вересня


На початку засідання головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій зачитав звернення народного депутата Дмитра Яроша, у якому він поінформував керівництво парламенту, що перебуває на довготривалому лікуванні в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні ім. Мечникова у зв’язку з важким пораненням, яке зазнав 21 січня 2015 року під час проведення антитерористичної операції. Днями Д. Ярошу було зроблено чергову операцію ліктьового суглоба.


Потім депутати розглянули низку урядових законопроектів, спрямованих на посилення обороноздатності держави та соціального захисту військовослужбовців. У цілому схвалено проект змін до Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо гарантій соціального захисту за призовом осіб офіцерського складу) — №2093а.


У цілому також схвалено проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації» (№2954). Як зауважив міністр закордонних справ Павло Клімкін, сьогодні однозначно не встановлено дату окупації АР Крим Російською Федерацією, що створює міжнародно-правову невизначеність. У Законі «Про створення вільної економічної зони «Крим» датою початку тимчасової окупації території Криму та міста Севастополь є день ухвалення Резолюції Генеральної асамблеї ООН про територіальну цілісність України, тобто 27 березня 2014 року. В інших випадках датою окупації вважають день набрання чинності Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», тобто 27 квітня 2014 року. Тоді як фактичне захоплення Верховної Ради Автономної Республіки Крим відбулося 26 лютого, а порушення збройними силами РФ порядку перетину кордону — 20 лютого. Це підтверджено відповідними юридично-правовими нормами. Тому в законопроекті передбачається встановити датою початку тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Урядовець зазначив, що визначення фактичної дати початку тимчасової окупації Криму та Севастополя посилить позиції України під час вирішення спорів проти Російської Федерації в Європейському суді з прав людини та інших міжнародних юрисдикційних органах.


У першому читанні ухвалено урядовий проект змін до статті 11 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» — №2972). Ним врегульовується порядок отримання пільгових оздоровчих путівок у санаторії для учасників АТО та членів їх родин. 


Наприкінці дня Верховна Рада України розглянула ще низку урядових соціальних законопроектів, які доповів міністр соціальної політики та праці Павло Розенко. За основу взято два проекти законів — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання батькам-вихователям додаткових соціальних гарантій» (№2975) і про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів. У цілому прийнято законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення інвалідів автомобілями (№2777).


Депутати також ухвалили проекти постанов про призначення у 2015 році іменних стипендій і премії Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених.