Серед найпомітніших столичних культурних подій наступного тижня — дводенні гастролі Чернівецького театру імені Ольги Кобилянської. 21 та 22 вересня гості покажуть на сцені київської Російської драми свою виставу «Земля» (постановка Мирослава Гринишина за хрестоматійною повістю Ольги Кобилянської).

Раніше інсценувалася тільки перша частина книги, де йшлося про те, як молодий селянин Сава вбив брата Михайла — щоб стати єдиним спадкоємцем батьківської землі. Власне, тим тема Каїна та Авеля ніби й вичерпувалася, бо про що тут іще говорити? Одначе Мирослав Гринишин інсценував також і другу частину — про те, як Сава жив далі й ніс тягар свого гріха. Це здавалося ніби зайвим тоді, коли відбулася прем’єра, а саме в жовтні 2013 року. Але невдовзі почався Майдан, а потім і війна на Донбасі, й питання «як жити далі після братовбивства» постало перед нами у всій своїй невідворотній гостроті.
Це вже, здається, вдруге у своїй режисерській біографії Мирослав Гринишин зробив своєрідне театральне пророцтво. Вперше щось схоже було ще літ п’ятнадцять тому, коли Гринишин поставив у Львові скандально-знамениту виставу «У.Б.Н.» («Український буржуазний націоналіст») з Федором Стригуном у головній ролі. Тоді патріотична публіка навіть вимагала закрити виставу, бо, мовляв, не можна так песимістично говорити про святі національні ідеали! Але досить скоро, після помаранчевої революції, виявилось, що життєва реальність чи не більш прикра, ніж реальність сценічна. Власне, так воно й тепер, з новою постановкою Гринишина. Прикметно, що сценографію до вистави зробив відомий донецький театральний художник Андрій Романченко, для якого тема землі та смерті — не лише метафора. Постановка ця яскрава й видовищна. Окрім цілком зрозумілого соціального мотиву (влада землі над людиною), тут є ще й явний символічно-містичний мотив виявів людської душі. У виставі зайнятий увесь акторський склад, балет та оркестр театру. В головних ролях — переважно молоді артисти (Сава — Дмитро Леончик, Олексій Надкерничний, Михайло — Назар Кавулич, Рахіра — Валентина Головко, Христина Зборлюкова). У ролі Івоніки, батька братів, — Юрій Марчак, директор театру, колишній актор, котрий до того вже років сім не виходив на сцену. Між іншим, з огляду на нинішні матеріальні обставини на гастролі зазвичай їздить лише один акторський склад. Чернівчани ж привезли до Києва обидва склади виконавців, які по черзі вийдуть до публіки протягом двох вечорів.

 

 

Сцена з вистави «Земля».

Фото надане театром.