Парламентська хроніка

Ранкове засідання 18 вересня

Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зауважив: у четвер парламентарії продемонстрували усій країні свою здатність ухвалювати державницькі рішення, а не просто займатися проголошенням красивих гасел. Особливо важливим він назвав те, що народні депутати продемонстрували рішучу неприйнятність будь-яких проявів корупції в стінах парламенту. 

«Ми не дали можливості нікому ховатися за депутатською недоторканністю, яка є просто необмеженою, — підкреслив В. Гройсман. — Тепер правоохоронці мають довести, що вони здатні виконувати свої функції».

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус розпочав свою доповідь зі звернення до народних депутатів із закликом невідкладно розглянути в парламенті урядові проекти законів, що спрямовані на відновлення економіки. За його інформацією, нині значних втрат держбюджет зазнає через збитки, яких завдають державні компанії: фінансова діра сягає 115 мільярдів гривень, причому ці кошти осідають у кишенях конкретних осіб через давно налагоджені і відпрацьовані корупційні схеми.

«Ми годуємо корупціонерів і просимо додаткові кредити тоді, коли гроші, як пісок, витікають крізь пальці», — сказав А. Абромавичус. Щоб хоч якось зарадити ситуації, урядовці ініціювали перевірку 120 найбільших державних компаній. Увагу звертатимуть на продажі та закупівлі, які проводяться підприємствами. За результатами перевірок чиновники приймуть відповідні рішення, однак і правоохоронні органи мають довести ці справи до логічного завершення, наголосив міністр.

Але щоб змінити ситуацію на цих підприємствах, він бачить лише два шляхи — покращення стандартів корпоративного управління та проведення приватизації. При цьому продавати компанії варто лише ефективним власникам, які розвиватимуть галузь і залучатимуть іноземні інвестиції, а не олігархам.

А. Абромавичус звернув увагу парламентаріїв на низку законопроектів, спрямованих на проведення ефективної приватизації. 17 мільярдів гривень прибутку закладено в цьогорічний бюджет від приватизації, однак з огляду на реалії поки що цей процес пригальмовується. Стартом стане продаж Одеського припортового заводу. І вже від того, як це відбуватиметься, залежатимуть подальші приватизаційні плани. Водночас він запевнив, що стратегічні підприємства приватизувати не будуть.

Міністр соціальної політики Павло Розенко укотре розповів про те, як саме підвищуються соціальні стандарти. Він подякував народним обранцям за результативне голосування за зміни до бюджету, нагадавши, що востаннє прожитковий мінімум, мінімальні зарплати та пенсії піднімалися два роки тому. Цей крок перший, але не останній, запевнив чиновник. За його словами, кошти, які отримають люди, підсилять економіку за рахунок підвищення купівлі товарів і послуг. Водночас міністр пообіцяв, що в бюджеті на наступний рік також передбачатимуть підвищення соціальних стандартів.

Про готовність країни до опалювального сезону поінформував міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Ажіотаж навколо того, чи достатньо нам буде електроенергії та газу, штучний, запевнив він. Чиновник повідомив, що цього року намітилася тенденція до зменшення споживання електроенергії. Показники знизилися на 10 відсотків, відповідно, зменшився і виробіток електроенергії. Водночас ми робимо акцент на атомній енергетиці, збільшуючи відсоток виробництва цієї дешевої і чистої енергії. А наявного запасу ядерного палива достатньо на весь опалювальний сезон. Відтак ми можемо економити вугілля за рахунок скорочення потужностей теплових станцій до 30 відсотків. Нині запас вугілля на складах електростанцій нарощується.

Під час дискусії про тарифи міністр зазначив: неважливо, який тариф, якщо не росте збирання коштів з ринку. Основні боржники — це водоканали, котрим блакитне паливо неможливо відрізати. Щоб вирішити цю проблему, урядовці зареєстрували в парламенті проект закону, який дозволить ввести розподільчі рахунки для водоканалів. Тоді кошти автоматично розподілятимуться не на потреби підприємств, а на оплату наданих їм послуг.

Не менш райдужні перспективи, за словами міністра енергетики та вугільної промисловості, і на ринку споживання блакитного палива. Завдяки покращенню енергоефективності, каже він, його споживання зменшилося на 20 відсотків. Нині маємо вже 15,1 мільярда кубометрів газу в сховищах, зараз очікується надходження коштів для закупівлі ще двох мільярдів кубометрів, що дасть змогу провести опалювальний сезон, навіть не сподіваючись на теплу зиму.

Народні обранці також заслухали звіт робочої групи з розгляду питання обґрунтованості підвищення тарифів на енергоносії та комунальні послуги. За словами очільниці цієї групи народного депутата Альони Бабак, інформація уряду про обсяги імпортного газу для потреб населення не знайшла підтвердження, а дані про залишки в підземних сховищах, які дає НАК «Нафтогаз», не можна вважати достовірними. Тому інформацію, отриману в ході перевірки, члени робочої групи у своєму звіті назвали сумнівною і такою, що не викликає довіри. У відповідь на це міністр енергетики та вугільної промисловості В. Демчишин наголосив: нині підстав для перегляду тарифів немає. А прозорості формування цін, на його думку, може додати перехід на контракти «споживач—виробник». До газової дискусії у Верховній Раді долучився Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Я приймав політичну відповідальність і політичне рішення про реформу в газовому секторі країни і я нестиму цю відповідальність, — сказав він. — За останні два роки ми зіскочили з газової голки Російської Федерації. Близько 70 відсотків газу постачається з країн—членів ЄС за ринковою ціною, а не за тією, яку встановили у 2009-му. Ми забезпечили подання позовів проти Російської Федерації до Стокгольмського арбітражного суду і офіційно вимагаємо від «Газпрому» повернення 16 мільярдів доларів США, які переплатили за газ і недоотримали доходів від транзиту. А Росія звернулася з позовом проти України з приводу тих самих газових контрактів щодо стягнення з нашої держави 27 мільярдів доларів США за невиконання пункту «або бери, або плати». Ми обстоюватимемо наші національні інтереси. Настане час, коли нам доведеться дослідити, чи були відкати при оплаті за російський природний газ за цим контрактом і хто їх отримував».

Після обговорення паливно-енергетичних проблем парламентарії без перерви заслухали проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області.

Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зачитав заяви народних депутатів: Олега Мусія — про вихід із фракції Блоку Петра Порошенка, Олеся Довгого та Андрія Немировського — про входження до депутатської групи «Воля народу». Про своє бажання залишити лави Радикальної партії Олега Ляшка особисто з трибуни оголосив Артем Вітко.

Із днем народження вітали народного депутата Павла Дзюблика.

ФАКТ

Сьогодні 18 відсотків споживачів не платять за газ. Це саме ті кошти, на які можна було б придбати два мільярди кубометрів блакитного палива і яких бракує для проведення опалювального сезону.

 

 

Під час ранкового засідання 18 вересня 2015 р.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.