Вечірнє засідання 17 вересня

Під час виступу, присвяченого розслідуванню трагічних подій, які сталися 31 серпня біля Верховної Ради, Генеральний прокурор Віктор Шокін несподівано перейшов до іншої резонансної справи. «Генеральною прокуратурою розслідується кримінальне провадження за фактами вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів одним з народних депутатів України. Під час розслідування були проведені слідчі розшукові дії. Я особливо хочу вашу увагу звернути на те, що усі докази, зібрані під час цих слідчо-розшукових дій, виконані з дотриманням усіх норм КПК, і у зв’язку з цим мають повну доказову силу, є доказами по даному кримінальному провадженню. Крім того, під час слідства зібрано й інші докази, які повністю та об’єктивно підтверджують вину народного депутата», — заявив він та на підтвердження сказаного продемонстрував парламентаріям один із відеозаписів, які начебто підтверджують причетність народного депутата Ігоря Мосійчука (Радикальна партія) до отримання хабара.

А поки народні депутати перебували під враженням від побаченого, Генпрокурор запропонував їм невідкладно дати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Мосійчука. «Ось моє подання з цього питання. Дуже прошу в цьому залі зараз (підтримати подання про арешт — Авт.), щоб Мосійчук не втік», — сказав В. Шокін.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, назвавши побачене «великою ганьбою українського парламенту», запропонував колегам «діяти як абсолютно чесні люди та захистити парламентаризм».

Рішення Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Ігоря Мосійчука підтримали 262 народні депутати.

Перед цим міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поінформував про розслідування трагічних подій 31 серпня під стінами парламенту, коли три особи загинули та ще 117 отримали поранення.

«Це все стало наслідком заздалегідь спланованої та організованої провокації. Її метою, за однією з версій слідства, була масштабна дестабілізація ситуації в країні та занурення її в масштабне насилля і озброєне громадянське протистояння. І сам терористичний акт, і масові безлади були об’єднані одним злочинним задумом. Є достатні підстави вважати, що цей задум полягав у тому, щоб силами спеціально підготовленої групи осіб організувати масові заворушення під стінами українського парламенту та використати їх для маскування головного удару — кривавого теракту», — заявив міністр. Коментуючи продемонстровані відеозаписи, А. Аваков зазначив, що на відео видно, як підозрюваний та його спільники рухалися до будівлі парламенту, як відбувалися приготування, зокрема, запалювання димових шашок для маскування, власне кидок гранати та що тільки випадковість не дала їм можливості кинути другу гранату.

«Теракт був вчинений не терористом-одинаком, а організованою групою осіб. За усіма наявними ознаками це був не випадковий кидок гранати, а частина єдиного плану дестабілізації», — переконував він. Та додав, що за даними слідства на 17 вересня безпосередній стосунок до вчинення теракту мають троє осіб.

Водночас міністр повідомив, що подіям 31 серпня передувала низка інших важливих подій, на яку звернуло увагу слідство: «26 серпня члени і керівництво ВО «Свобода», зокрема Тягнибок, Сиротюк, Гелевей та Кривецький, пізно ввечері прибули в місто Курахове Донецької області. Наступного дня, 27-го, відбулася їхня офіційна зустріч з бійцями батальйону МВС «Січ» у місці його дислокації. Після офіційної зустрічі Тягнибок, Сиротюк, Гелевей та Кривецький попросили командування батальйону та бійців, які не належать до партії «Свобода», вийти з приміщення. Після цього лідери цієї політичної сили разом зі своїми прихильниками в кількості 15—20 осіб провели приватні співбесіди. На них також була присутня особа, яка тепер слідством обгрунтовано підозрюється в безпосередньому вчиненні терористичного акту». А. Аваков також додав, що трьох підозрюваних у вчиненні теракту об’єднує те, що «вони є активними членами ВГО «Сокіл», яке у свою чергу є молодіжним осередком і має стосунок до політичної партії «Свобода».

Верховна Рада призначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Ними стали Володимир Філенко, Мері Батлер, Віталій Шабунін, Віктор Шишкін, Володимир Горбач, Катерина Левченко та Євген Нищук.

Також представником парламенту у конкурсній комісії з відбору членів Національного агентства з питань запобігання корупції призначено Володимира Сущенка.

Народні депутати підтримали постанову про відзначення 80-річчя від дня народження Бориса Олійника.

Довідково

Народний депутат Ігор Мосійчук підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 2, 3 ст. 296 (хуліганство), ч. 1, 2 ст. 350 (погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок), ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), ч. 1, 2 ст. 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) КК України.

 

 

Під час вечірнього засідання 17 вересня 2015 р.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.