Продовольча блокада Криму, про яку останніми тижнями багато говорили лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, успішно почалася. Активісти більше не пропускають вантажні хури з материкової частини України на півострів.

Водночас легкові автомобілі й мікроавтобуси проїжджають безперешкодно. Блокада оголошена безстроковою.
За словами Мустафи Азізова, першого заступника глави Джанкойської районної адміністрації Криму (район, який безпосередньо прилягає до Генічеського району Херсонської області), у регіоні ситуація спокійна, ажіотажу, пов’язаного з повідомленнями про транспортну блокаду, немає.
«Цього року сільгоспвиробники одержали добрий урожай зерна, овочів і фруктів. У нас усього вистачає. Ми себе повністю забезпечимо», — підкреслив Азізов.
Глава комітету кримського «парламенту» з агарних питань Юрій Шевченко також вважає, що жодних проблем із продуктами Крим не відчуватиме. Якщо через три пункти пропуску на кордоні із Кримом на добу з боку Херсонської області проходить до 250 хур, то тільки через поромну переправу з боку Краснодарського краю в Крим заходить кілька тисяч хур з російськими товарами.
«Скажіть, кому буде гірше? У нас із продовольством проблем немає, а постраждають українські виробники, які втратять традиційні ринки збуту», — вважає він.
І справді, як особисто переконався кореспондент «Голосу України», на полицях кримських супермаркетів частка товарів українського виробництва стрімко скорочується, їх витісняє російська продукція.
Так, у повному асортименті представлена молочна продукція виробництва Краснодарського краю й Ростовської області, а також кримського виробництва. Така ж ситуація з ковбасними виробами. На місцевих ринках продукція, вирощена в Криму: огірки, помідори, перець, капуста, морква, цибуля. Кавуни й дині завозяться і з Херсонської області, і з Краснодара й Астрахані.
На одному з ринків селища Красногвардійське — це центральна частина Криму, торговці говорять, що дефіцит української продукції не відчувають.
Багато експертів говорять про те, що продовольча блокада подіяла б ще в березні минулого року, а тепер у ній немає ніякого сенсу, оскільки Росія організувала централізоване постачання півострова своїми товарами. Крім того, кримські фермери наприкінці минулого й у нинішньому році переформатували своє виробництво, зробивши акцент на вирощуванні овочів і фруктів, а також на виробництві молока й м’яса.
Зокрема, оглядач сайту «Крим. Реалії» Іван Сергієнко вважає, що в будь-якій справі потрібно бути послідовним. Сама ідея блокади не така вже й погана, якби була частиною кримської стратегії.
— Однак кримської стратегії в України немає. Навіть щодо Донбасу немає політики реінтеграції, а півострів і зовсім винесено за межі міжнародних переговорів. І тут кримських татар можна зрозуміти. Їхня акція — це крик відчаю: «Робіть же хоч що-небудь!». На жаль, вона приречена на провал. Її результати матимуть негативні наслідки для самих кримських татар. Цілком імовірно, що після акції в Криму прокотиться чергова хвиля антикримськотатарської істерії в ЗМІ, підсилиться тиск на активістів, — вважає оглядач.

Крим.

 

 

Каланчак. Водії прийшли до Рефата Чубарова на перемовини.

Фото зі сторінки ФБ Kristina Berdynskykh.