Учора у Верховній Раді публічно обговорювали перспективи розвитку підприємництва й способи підтримки малого та середнього бізнесу.


Ініціатором проведення відповідних парламентських слухань виступив Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, повідомив, відкриваючи зібрання, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій (на знімку). Крім народних депутатів, урядовців, керівників органів місцевої влади, у заході взяли участь підприємці, представники бізнес-об’єднань, галузевих експертів, громадськість. «Малий та середній бізнес — це соціально-економічний фундамент відродження та розвитку української економіки, — зауважив А. Парубій. — Це хребет української економіки європейського зразка». За словами парламентарія, саме від показників цього сегмента багато в чому залежать загальні показники економічного зростання, а також структура та соціальна орієнтація внутрішнього валового продукту. Але для того, щоб досягнути успіхів, необхідна зважена державна політика, спрямована на ліквідацію недоліків та створення конкурентних переваг для малого та середнього бізнесу, переконаний Перший заступник Голови Верховної Ради. При цьому важливо спиратися на найкращий світовий досвід, але враховувати українські реалії. А для цього необхідно налагодити безперервний діалог між владою, бізнесом, експертним середовищем та громадянським суспільством, наголосив Андрій Парубій. Парламентські слухання покликані якраз сприяти такому спілкуванню.


Голова профільного комітету Віктор Галасюк підкреслив, що нині в країні головну роль відіграють не Президент чи Прем’єр-міністр, а підприємці — роботодавці та платники податків. Саме тому структуру слухань вибудували так, що ці люди мали перше слово. Лише потім виступали представники місцевої влади і тільки після них — народні депутати. Очільник комітету перелічив проблеми, з якими підприємцям нині доводиться стикатися — обвал купівельної спроможності населення, найвищі в Європі податки, контрабанда на митниці тощо. Для їх вирішення парламентарії напрацювали модель промислової політики. Затверджену в комітеті, її послідовно втілюють у життя через прийняття конкретних законів. І особливе місце в цій моделі відводиться саме розвитку малого та середнього бізнесу.

 

Голова правління торгового підприємства ВАТ «Базис» Андрій Склярець, директор приватного виробничо-торгового підприємтства «Джі-Ен-Ел» Людмила Логінова і депутат Чернігівської обласної ради Віктор Лазар.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.