Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман високо оцінює рівень двосторонніх україно-японських взаємин і виступає за подальшу активізацію їх парламентської складової. Про це він заявив під час зустрічі з групою дружби «Японія — Україна» парламенту Японії.


Голова Верховної Ради високо оцінив рівень двостороннього політичного діалогу, зазначивши, що візит групи дружби «надихає на подальшу взаємовигідну співпрацю». Він подякував  Японії за підтримку України в реалізації різноманітних економічних проектів.


Керівник парламенту також подякував керівникові делегації, члену палати представників, голові групи дружби «Японія — Україна» пану Ейсуке Морі за особистий внесок у розбудову двосторонніх міжпарламентських взаємин, і запевнив у своїй відданості їх подальшій активізації і поглибленню.


«Україна переживає складні часи — зовнішню агресію, окупацію частини території. Ми також прагнемо стати демократичною європейською державою, і проводимо глибинні внутрішні реформи, — сказав Володимир Гройсман. — Дуже важливо, що у нас є такі друзі, як Японія».


Голова Верховної Ради наголосив, що необхідно «довести агресору усіма можливими засобами неприпустимість таких дій», акцентувавши увагу також на економічній та інформаційній війні, яку Російська Федерація веде проти України. «Наша зброя — це відкритість і правда, — заявив глава українського парламенту. — І ми все робитимемо, щоб доносити її світу, у тому числі, завдячуючи нашим друзям, які бачать реальну картину того, що відбувається».


Володимир Гройсман також заявив, що санкційна політика стосовно Російської Федерації — «це спроба змусити Росію повернутися на цивілізований шлях та відмовитися від агресивних намірів». «Агресор має платити найвищу ціну за свою агресію», — наголосив він.


У цьому контексті Голова Верховної Ради високо оцінив «рішучу позицію» Японії щодо засудження анексії Криму і агресії на сході України.
Керівник парламенту також заявив, що Верховна Рада продемонструвала здатність на законодавчому рівні забезпечувати необхідні країні реформи, зокрема, наголосив він, народні депутати «рішуче налаштовані» на боротьбу з корупцією.


У свою чергу, пан Ейсуке Морі зазначив, що між нашими країнами дуже багато спільного, зокрема, у питаннях енергетики та енергетичної безпеки. На це Володимир Гройсман назвав «надзвичайно важливою» україно-японську співпрацю у питаннях ядерної безпеки, зазначивши, що Україна високо цінує допомогу з боку Японії, і відкрита до подальшої співпраці.


Керівник делегації заявив, що уряд і парламент Японії сповідують єдину позицію щодо підтримки України. «Ми, парламентарії, разом з урядом і надалі працюватимемо над підтримкою вашої держави», — заявив пан Ейсуке Морі. Також він висловив сподівання, що Україна успішно подолає шлях внутрішніх реформ.


Пан Ейсуке Морі також зазначив, що в Японії очікують на візит Голови Верховної Ради. Володимир Гройсман повідомив, що такий візит планується здійснити  наступного року.


Прес-служба Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман з делегацією парламентської групи дружби «Японія — Україна» на чолі з Ейсуке Морі.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.