Недільного ранку у Вінниці господар будинку на вулиці Іванова Володимир Максимчук набрав води з криниці. Коли переливав у відро, звернув увагу на маслянисті плями на воді. Відчув запах, схожий на керосин чи бензин. Чоловік мав при собі запальничку.

— Машинально запалив її і підніс до води, — розповідає чоловік. — Вмить з відра піднявся факел. Вогонь уперся в накриття над криницею. Я з переляку схопив відро і вилив на подвір’я. Шлейф вогню розтягнувся аж до порога літньої кухні. Навіть не подумав, що від води могла зайнятися хата.
Напередодні такого не було. На підтвердження виносить з будинку відро, в якому залишилася вода, набрана за день до цього. Без запаху і плям. Криниця у Максимчуків давно. Такого раніше не траплялося. Цямриння закрите. Непомітно проникнути на подвір’я теж непросто, бо ворота і хвіртка — на замку.
Подивитися на незвичайне явище — горіння криничної води — зійшлися сусіди. Господар наливав у невелику каструлю і запалював. Вода щоразу спалахувала, ніби бензин. Люди викликали депутата міськради по їхньому округу Володимира Савельєва. Він зателефонував генеральному директору олієжиркомбінату Дмитру Чаленку. Будинок Максимчука стоїть через дорогу від території комбінату. Директор прибув на місце разом з головним інженером.
— Ми домовилися з господарем будинку, що прийдуть наші спеціалісти, разом з ним відберуть проби води, відправимо їх у СЕС на аналіз, — каже Чаленко.
Тим часом мешканці вулиці підготували листа до керівника санепідемстанції — скаржилися на якість криничної води.

Вінниця.

 

 

На знімку: вода з криниці вінничанина Володимира Максимчука горить, як бензин.

Фото автора.