Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман вважає одним із «фундаментальних завдань» — законодавче забезпечення змін у системі освіти. Про це він заявив під час засідання Національної ради реформ, передає прес-служба Верховної Ради України.


Керівник парламенту назвав «ключовою проблемою» нашої країни «інституційну слабкість», зазначивши, що це призводить до не спроможності адекватно реагувати на виклики, зокрема в освітянській сфері. За його словами, ситуація, що склалася в системі дошкільної, шкільної, професійно-технічної та вищої освіти, не сприяє формуванню належної професійної підготовки молодих людей.


У цьому контексті Володимир Гройсман запропонував у листопаді провести в парламенті «день освіти» — розглянути пакет законодавчих актів, які передбачають нагальні зміни в освітянській сфері. «Ми зможемо сформувати єдину систему, єдиний освітній простір і вирішити ті завдання, які є», — сказав він.


Президент Петро Порошенко підкреслив, що якісна освіта має бути доступна для всіх українців, хоч би де вони проживали: в гірському селі чи великому місті. А початкова школа повинна бути всюди, навіть у найменших населених пунктах. Окрім забезпечення обороноздатності держави, освіта є першим нашим пріоритетом.


Глава держава наголосив на важливості відновлення престижу вчительської праці. «У центрі нового закону «Про освіту» має бути Його Величність Вчитель», — підкреслив глава держави, повідомляє його прес-служба.
За словами Петра Порошенка, попри брак коштів, загалом стан справ в освіті кращий, ніж у багатьох інших сферах. У міжнародному рейтингу найкращих університетів світу World Unіversіty Rankіngs серед ТОП-500 фігурують два українські виші. Президент відзначив, що реформа освіти є одним із головних напрямів «Стратегії реформ-2020».


На часі, зазначив Петро Порошенко, побудова нових, партнерських відносин між університетами та науковими установами. На сьогоднішній день це вкрай важливо для активізації інноваційних процесів та розв’язання важливих суспільних проблем.


Президент назвав хорошим прикладом створення на базі Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» та державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Оріон» навчально-науково-технічного комплексу. Це дасть можливість запустити у виробництво низку високотехнологічних, інноваційних проектів, зокрема оборонного спрямування.


Глава держави закликав приділити увагу проекту закону України «Про професійну освіту». Окремо Президент виділив проект розвитку викладання англійської мови. «Представники англомовних країн готові надати нам практичну, теоретичну, фінансову, інші форми допомоги для негайних кардинальних змін у ставленні учнів і вчителів до англійської мови», — сказав Петро Порошенко.


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що зовнішнє незалежне оцінювання було, є і буде. Іншої системи вступу до вищих навчальних закладів за цього складу Кабінету Міністрів не буде. «Закон про вищу освіту є прогресивним і «великим досягненням», — підкреслив він. А реформування середньої освіти Арсеній Яценюк назвав складнішим питанням, ніж здійснення змін у вищій школі.


Глава уряду наголосив на необхідності впровадити виборність директорів шкіл по всій країні та передбачити ширшу фінансову автономію середніх загальноосвітніх закладів. «Реформування середньої освіти потребує політичної волі», — підкреслив Арсеній Яценюк, інформує прес-служба Кабінету Міністрів.

 

Під час засідання Національної ради реформ Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент України Петро Порошенко.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.