Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман висловлює вдячність Федеральному канцлеру Ангелі Меркель і німецьким парламентаріям за «незмінну підтримку» територіальної цілісності України, непохитну позицію ФРН щодо запровадження економічних санкцій стосовно Росії у ці важкі для нашої держави часи.


«Дуже важливо, що ми однаково оцінюємо події на сході України і віддані виконанню Мінських домовленостей», — наголосив В. Гройсман під час зустрічі з делегацією депутатів Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина — членів німецько-української міжпарламентської групи та Комітету в закордонних справах на чолі з головою німецько-української міжпарламентської групи, членом комітету Бундестагу в закордонних справах, членом фракції ХДС/ХСС Карлом-Георгом Вельманном (на знімку в центрі) у вівторок.

 

 


Водночас він додав, що після останньої зустрічі в «нормандському форматі» необхідно «далі рухатися до відновлення територіальної цілісності України».


В. Гройсман також розповів про законодавче забезпечення процесу реформ. За його словами, Верховна Рада створила законодавчу базу для боротьби з корупцією, реформи правоохоронної системи, розпочато реформу з децентралізації врядування, на нинішньому пленарному тижні планується розглянути низку законопроектів на виконання завдань щодо запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. «Ми приймаємо рішення для забезпечення якісних змін в усіх сферах, — наголосив він. — Верховна Рада демонструє здатність ухвалювати важкі, але вкрай необхідні країні рішення».


В. Гройсман наголосив, що нині влада «має певний досвід і бачення того, що необхідно зробити» в напрямі реформування всіх сфер життя, зазначивши, що надзвичайно важливим у цьому контексті є систематизація законотворчої роботи. Керівник парламенту повідомив про напрацювання стосовно податкової реформи, реформи освітянської сфери, зауважив, що на часі розгляд законопроекту про державну службу, який спрямовано на створення в Україні сучасної професійної державної служби за європейськими зразками.


Глава парламенту також висловив вдячність за участь представника Бундестагу в роботі Місії з оцінки потреб Європарламенту, яка опікуватиметься реформою внутрішньопарламентських процедур.


Своєю чергою пан К.-Г. Вельманн повідомив, що недавно фракція ХДС/ХСС ухвалила позиційний документ «На користь активної європейської політики щодо України», в якому, зокрема, йдеться про необхідність підтримки України на шляху реформ, її європейського вибору, міститься підтримка територіальної цілісності та суверенітету України, засуджується інтервенція Росії на Донбасі. У документі також зазначається, що для модернізації інфраструктури, управління та юстиції Україна потребує майже 100 млрд. євро, і йдеться про те, що умовою для надання цих коштів може бути повний та суворий контроль за станом впровадження реформ. 


На думку голови німецько-української міжпарламентської групи, парламентаріям наших країн потрібно «синхронізувати зусилля», можливо, розробити спільну програму дій, спрямовану на підтримку реформ в Україні.

 


Прес-служба Верховної Ради України.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.