Вечірнє засідання 6 жовтня

 

На початку засідання головуючий — Голова Верховної Ради Володимир Гройсман — доручив парламентському апарату оприлюднити стенограми засідань усіх комітетів та дані про персональне відвідування депутатів, а також забезпечити онлайн-трансляцію засідань комітетів. Глава парламенту також доручив керівникам комітетів проаналізувати всі зареєстровані у Верховній Раді законопроекти і визначити, які з них є пріоритетними. За словами В. Гройсмана, на розгляді в парламенті перебуває дві тисячі законопроектів, однак частина з них — досить невисокої якості. План законодавчого забезпечення реформ містить 488 проектів законів.

Парламент розглянув у першому читанні декілька законопроектів про ринок природного газу, однак жоден із них не набрав вдосталь голосів для ухвалення. Урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу (№3072) передбачав низку новацій у зв’язку із набранням чинності з 1 жовтня 2015 року Закону «Про ринок природного газу», згідно з яким енергохолдинг НАК «Нафтогаз України» фактично втрачає монополію на ринку. Запропоновані зміни передбачали обов’язкову орендну плату для облгазів за користування розподільними мережами, надання Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕ КП) право застосовувати санкції до учасників ринку за порушення. Споживачі газу матимуть право самостійно вибирати постачальника. Пропонувалось також перенести термін встановлення лічильників газу для приготування їжі до 1 квітня 2017 року. Однак для депутатів не пролунали переконливо ці та інші аргументи доповідача — заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Діденка, зокрема, і про те, що норми законопроекту узгоджено із Європейським Енергетичним Співтовариством.

Парламентарії висловили багато зауважень. Чи не є це по суті спробою прихованої приватизації газотранспортної системи України? — застеріг позафракційний Андрій Іллєнко. Можливо, в уряді є різні підходи стосовно ринку газу, тому запропоновані зміни до вже прийнятого закону так довго готувалися, зауважив Микола Томенко (БПП). Чому НКРЕ передаються повноваження з визначення ліцензійних умов, видачі ліцензій та їх ліквідації? Чи не створює це певного монстра, який є важелем перерозподілу ринку, важелем придавлення, скажімо, одних конкурентів перед іншими? — зазначив Юрій Чижмарь (Радикальна партія). Альона Бабак («Самопоміч») звернула увагу на те, що законопроект передбачає нову послугу — обслуговування внутрішньобудинкових мереж газопостачання. А тому мешканцям багатоквартирних будинків доведеться для отримання газу укладати аж три договори: про постачання газу, договір на транспортування газу газорозподільними мережами і договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Можна лише уявити, які виникнуть страшні черги, досить уже зараз заглянути в «Київгаз» чи «Київенерго», де не проштовхнутися, — додала Олександра Кужель («Батьківщина»).

Ще один законопроект — «Про заходи економічної стабілізації Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» у зв’язку з тимчасовою окупацією території України» (№2060а), який доповів голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Микола Мартиненко, передбачав створення умов для відновлення виробничої діяльності ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», припиненої внаслідок тимчасової окупації Криму. Проектом пропонувалося запровадити до 1 січня 2017 року мораторій на стягнення заборгованості з ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», зупинити виконавчі провадження та примусове виконання рішень стосовно підприємства, списати податковий борг. Відповідаючи на запитання депутатів, міністр енергетики Володимир Демчишин повідомив, що Мін’юст готує позов до Російської Федерації, у тому числі й щодо претензій по «Чорноморнафтогазу». Депутати застерігали, що не можна списувати податковий борг у 115 мільйонів 126 тисяч гривень, прощаючи державі-окупанту, яка контролює нашу власність. Зрештою, законопроект також не знайшов підтримки сесійної зали.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення їх у відповідність до положень Закону України «Про ринок природного газу» (стосовно особливостей провадження господарської діяльності на ринку природного газу у перехідний період)» — реєстр. №2312а -передбачав ліцензувати всю діяльність на постачання природного газу. Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова зауважила, що законопроект врегульовує законодавчі колізії, неоднозначне тлумачення законодавства та особливості господарської діяльності на ринку природного газу в перехідний період після набрання чинності нового закону про ринок газу. Після обговорення головуючий поставив законопроект на сигнальне голосування, яке засвідчило, що в сесійній залі обмаль голосів для ухвалення результативного рішення.

Наприкінці засідання народний депутат Тарас Пастух, обраний у 163-му виборчому окрузі Тернопільської області (фракція «Самопоміч») продемонстрував відеоматеріали про отримання хабарів керівниками Тернопільської міської ради. Парламентарій звинуватив Генпрокуратуру в бездіяльності, бо ці факти було оприлюднено майже півроку тому. І закликав збирати підписи за перезавантаження Генпрокуратури.