Вечірнє засідання 8 жовтня

Верховна Рада 229 голосами ухвалила в цілому законопроект щодо запобігання і протидії політичній корупції. Представляючи проект закону, член Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Сергій Лещенко зазначив, що ці зміни до законодавства зроблять прозорим фінансування партій, що дасть змогу розірвати зв’язок між олігархами та політичною системою. За словами парламентарія, законопроект передбачає, що саме громадяни, а не можновладці фінансуватимуть політичні сили. «У середньому 80 копійок щомісячно українці виділятимуть на всі партії в країні. Думаю, це не висока ціна для того, щоб у нас була демократія, а олігархи не грабували бюджет через своїх політичних сателітів», — сказав С. Лещенко.

Законопроект також передбачає запровадження обліку коштів на спеціально відкритих рахунках партій у банках, забороняє перерахування грошей до виборчих фондів та наділяє повноваженнями з контролю за законністю використання коштів Рахункову палату і Національне агентство з питань запобігання корупції.

Зокрема, подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру каратиметься штрафом від 1700 до 5100 гривень, або виправними роботами чи обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

А за порушення встановленого порядку надання чи отримання державного фінансування статутної діяльності партії, фінансової підтримки для здійснення передвиборної агітації, агітації під час всеукраїнського або місцевого референдуму — штраф для громадян від 1190 до 1700 гривень та для посадових осіб — від 1700 до 2210 гривень з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону.

Згідно із законопроектом, право на отримання держфінансування статутної діяльності матимуть тільки ті партії, які за результатами останніх виборів отримали підтримку не менш як 2 відсотки голосів виборців. Якщо кошти не були використані політичною силою протягом року, вона зобов’язана перерахувати їх до держбюджету.

Також народні обранці внесли зміни до статті 87 Бюджетного кодексу щодо фінансування політичних партій.

Повернувшись до прийняття рішення щодо законопроекту про зовнішню трудову міграцію, розглянутого на ранковому засіданні, парламентарії ухвалили його в першому читанні.

Далі народні депутати перейшли до обрання представників Верховної Ради до складу комісії з проведення відкритого чотирирівневого конкурсу на зайняття адміністративних посад в місцевих прокуратурах.

Про процедуру визначення кандидатур доповів голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін. Він поінформував, що комітет вносить на розгляд Верховної Ради 47 кандидатур, з яких необхідно призначити по три особи до п’яти конкурсних комісій. У сесійній залі відбулося рейтингове голосування, за результатами якого було відібрано по три кандидатури, котрі набрали найбільшу кількість голосів. Після чого парламент призначив по три члени до Дніпропетровської, Київської, Львівської, Одеської та Харківської конкурсних комісій.

 

 

Світлана Заліщук, Сергій Лещенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.