За ініціативи народного депутата, члена Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Миколи Люшняка в Тернополі відбулося зібрання керівників найбільших сільгосппідприємств області. 


Усі вони занепокоєні тим, що після ймовірного скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення може розпочатися дерибан угідь. За словами Миколи Люшняка, в парламенті є чимало лобістів продажу українських земель. Дехто не проти віддати їх і в руки іноземців. Із цього приводу він направив депутатський запит Президентові України. «У Казахстані, Мексиці та Бразилії землі викупили Китай, Саудівська Аравія та інші економічно потужні держави, — каже він. — Вони засівають, збирають і вивозять вирощений урожай, перетворивши країни, в які прийшли, на сировинний придаток. Така сама доля чекає Україну, якщо мораторій скасують».


Тернопільські аграрії вирішили створити ініціативну групу, яка розробить пропозиції з продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, а також щодо затвердження нового Земельного кодексу. Вони закликають усіх аграріїв країни підтримати їх, щоб не допустити дерибану найціннішого скарбу, яким володіють українці.


Тривогу місцевих керівників сільгосппідприємств зрозуміти можна. Прийдуть багатші за них, запропонують більші гроші і скуплять землю. Навряд чи виграють від цього і власники земельних наділів. Знайдуться охочі скупити їх за безцінь, щоб потім перепродати в кілька разів дорожче, але вже великими масивами. 


Водночас Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк уже озвучив проведення можливого експерименту з вибіркового продажу землі. Усі попередні експерименти уряду, як відомо, швидко закінчувалися і ставали реальністю не лише для бізнесу, а й для пересічних українців. Як буде цього разу? До речі, керівники найбільших аграрних підприємств області ввійшли до списків партії влади на місцевих виборах, а подекуди їх очолили.

Тернопільська область.