На Миколаївщині наразі реалізується майже 200 інвестиційних проектів у різних галузях економіки на загальну суму понад 7 мільярдів гривень. Це сталося завдяки впровадженню нового формату інвестиційної політики, який починається з довіри між владою і бізнесом. На цьому наголосив голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков, виступаючи перед учасниками інвестиційного форуму «Миколаївщина — надійний партнер», який пройшов в області 9 жовтня. Інформаційним партнером заходу виступила газета «Голос України».

 

Транспортний хаб та потужний агровиробник


«Миколаївщина — це унікальний регіон з потужним інвестиційним потенціалом, сприятливим кліматом і широким спектром для співпраці. Нині до нас ідуть інвестори, бо ми впровадили новий формат інвестиційної політики — він починається з довіри між владою і бізнесом. Наша область належить до топ регіонів України зі сприятливим інвестиційним кліматом. Бізнес та інвестори не відчувають тиску з боку влади. Адже ми допомагаємо і підтримуємо, а не вимагаємо! А пріоритет влади — боротьба з корупцією», — сказав керівник області.


Банки і міжнародні фінансові організації готові кредитувати інвестиційні проекти. Тільки за останні півроку обсяг кредитів зріс на 17% порівняно з відповідним періодом минулого року.


Регіоном з великим потенціалом назвав Миколаївщину міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, який взяв участь у форумі. «Це не лише серйозний транспортний хаб України. У цьому році область зібрала рекордний урожай зернових — 3 млн. тонн. Через місцеві порти перевалено 2,5 млн. тонн зернових, що становить 15% від загальної кількості по Україні. Але тут також є можливість збільшити перевалку збіжжя утричі, якщо будуть реалізовані відповідні інвестпроекти», —сказав міністр.


Зокрема, ідеться про проект поетапного днопоглиблення Бузько-Дніпровсько-лиманського каналу, що дасть можливість проходу по каналу «Панамаксам» — суднам дедвейтом до 70 тисяч тонн. При реалізації проекту вантажообіг миколаївських портів зросте до 45 мільйонів тонн. «Ми підтримуємо і проект днопоглиблення річки Південний Буг до Вознесенська та відродження річкового судноплавства, який розробила компанія «Нібулон», — зазначив Павленко. Нині триває активна робота з пошуків інвесторів, адже проекти досить дорогі.


Крім того, міністр зазначив, що Миколаївщина має значний потенціал з переробки продукції сільськогосподарського виробництва. Ідеться, насамперед, про переробку молочних продуктів, томатів, виробництво соків тощо. «Отож нинішній форум має зацікавити потенційних інвесторів вкладати кошти й у ці галузі», — сказав Павленко.


Він також звернув увагу на те, що вже тепер у миколаївських портах активно впроваджується система дерегуляції щодо оформлення вантажів, яку проводить Міністерство інфраструктури України. Ідеться про спрощення процедур оформлення суден і вантажів. Істотно скорочено кількість перевірок та задіяних контролюючих органів. Це дає змогу тим же зернотрейдерам, які активно експортують зерно через місцеві порти, економити час та чималі кошти.


Больові точки — корупція та «контролери»


У рамках форуму пройшло чотири тематичні сесії: «Влада. Бізнес. Інвестиції», «Енергетична незалежність. Зелена енергетика — екологічні технології», «Миколаївщина — транспортний хаб України» та «Агропромисловий комплекс — запорука розвитку регіону». Участь у них взяли представники державних та місцевих органів влади, дипломатичного корпусу, фінансових організацій, українських та зарубіжних компаній, науковці та журналісти.


Учасники заходу мали змогу детально ознайомитися з провідними підприємствами області, їх економічним потенціалом, інвестиційними можливостями та проблемами. Миколаївські бізнесмени поділилися з колегами своїми успіхами та напрацюваннями, а також звернули увагу на низку невирішених питань та нереалізованих можливостей, які гальмують інвестиційний розвиток і регіону, і всієї України. Ішлося про корупцію, неоднозначне трактування законодавства різними контролюючими органами, податковий тиск, зарегульованість бізнесу тощо.


Скажімо, є незрозумілою позиція «Облгазів» та «Обленерго». Адже вони вимагають від підприємців, щоб ті власним коштом побудувати інженерні комунікації, розподільчі станції, під’єдналися до наявних мереж, а потім ще й справно платили за спожиті енергоресурси. Це викликає подив, адже йдеться, лишень, про додаткові витрати до основних капіталовкладень у будівництво нового об’єкту. А вони, інколи, можуть навіть дорівнювати сумі основної інвестиції. Крім того, досі є нарікання на своєчасність повернення ПДВ, що вимиває оборотні кошти підприємств.


Енергія зі сміття


У рамках інвестфоруму відбулося дві важливі події в сфері економіки області. Це відкриття п’ятої черги морського перевантажувального терміналу компанії «Евері» та заводу із виробництва електроенергії з біогазу компанії «ЛНК». «Я хочу подякувати інвесторам за те, що вони працюють і прославляють наш регіон. Ми відкриті до співпраці, Миколаївщина — надійний партнер для інвесторів», — зазначив голова ОДА Вадим Меріков.


Через морський термінал ТОВ «Евері», розташований у Миколаївському морському торговому порту, перевантажується до 37% виробленої в Україні меляси. Загальний тоннаж одноразового зберігання вантажів становить 93 тисячі тонн. Це дає можливість перевантажити не менше 300 тис. тонн меляси і 750 тис. тонн олії на рік.


Завод компанії «ЛНК», який вироблятиме електроенергію з метану, що утворюється на міському звалищі, будувався один рік. Його потужність становить 1,063 МВт електроенергії. За рік планується виробити 9,3 млн. кВт електроенергії, що дасть змогу забезпечити 3% домогосподарств Миколаєва. «Проект дуже важливий для області і міста Миколаєва не тільки як об’єкт альтернативної енергетики, а й з точки зору навколишнього середовища. Це не тільки енергетична незалежність і скорочення викидів в атмосферу метану, а й додаткові робочі місця, надходження до місцевого бюджету», — впевнений В. Меріков.


У цей же день голова облдержадміністрації та виконавчий директор Українсько-Канадської торгової палати Емма Турос підписали Меморандум про співпрацю. Його метою є об’єднання зусиль, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату та формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу Миколаївської області та України в цілому. Сторони домовилися обмінюватися інформацією, досвідом та матеріалами з питань залучення інвестицій, створення сприятливого інвестиційного клімату тощо.


Варто також зазначити, що вже сьогодні Миколаївщина активно співпрацює з Канадою. Так, за фінансової підтримки уряду цієї країни розпочато реалізацію 7 проектів з розвитку плодоовочівництва. Їх вартість — 19 мільйонів канадських доларів.


Учасники форуму також мали змогу відвідати фотовиставку «Пекельний аеропорт» та взяти участь у презентації книги «Аеропорт». Вони присвячені захисникам донецького аеропорту від російських терористичних військ — нашим славним «кіборгам». Автор виставки і книги — журналіст і фотокореспондент газети «Los Angeles Tіmes» Сергій Лойко.

Миколаїв.

 

ЦИФРИ І ФАКТИ

 

За індексом капітальних інвестицій область посідає п’яте місце по Україні. Експорт товарів та послуг утричі перевищує імпорт і становить понад 2 мільярди доларів. Надходження до бюджету від малого та середнього бізнесу за останній рік збільшилися майже на 20%.


Банки і міжнародні фінансові організації готові кредитувати інвестиційні проекти. Тільки за останні півроку обсяг кредитів зріс на 17% порівняно з відповідним періодом минулого року.