На шести діючих цукрозаводах Вінниччини зварили перші сто тисяч тонн цукру. «Свіжий» цукор буде дорожчий, прогнозують фахівці, бо затрати на його виробництво б’ють рекорди.

 

«Від 22 до 25 тисяч гривень затрачено на один гектар, — каже голова Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Власюк. — Додайте до цього кошти на переробку сировини на заводах, де також подорожчали енергоносії та інші матеріали. Не треба бути фахівцем, щоб зрозуміти, що вартість нового цукру не буде такою, як нині».


Фахівці прогнозують, що навіть за підвищення ціни нинішній виробничий сезон буде збитковим для цукроварів. Буряків менше, бо скоротили загальну площу цукристих на тисячу гектарів. Істотно знизилася врожайність: торік в останній декаді жовтня накопували по 468 центнерів з гектара, нині збирають лише по 362 центнери. Негативно вплинула на рослини спека, що стояла не тільки влітку, а й восени. Високий показник цукристості коренів, який зберігся на рівні минулого року, не компенсує зазначені вище втрати.


Станом на останню декаду жовтня урожай зібрано майже на 60 відсотках площ. Накопано мільйон тонн коренів. З доправлених на кагатні поля цукрозаводів 850 тисяч тонн перероблено 700 тисяч тонн. З них отримали 102 тисячі тонн солодких кристалів.


Торік цукровари Вінниччини виробили 430 тисяч тонн цукру. А нинішнього сезону прогнозують зварити майже 250 тисяч тонн.

Вінницька область.