У двох загальноосвітніх школах Вінниці встановили ліфти для учнів з обмеженими фізичними можливостями. Номер поверху на кнопках продубльовано шрифтом Брайля. Обидва підйомники обладнані електронікою, мають систему аварійного спуску.

— Встановлення ліфтів — це ще один крок у напрямку адаптації міського середовища до потреб людей з фізичними вадами, — наголосив у школі №33 в. о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов.— У цьому районі проживає 17 дітей, які пересуваються на інвалідних візках. Тепер у них з’явилася можливість навчатися разом із усіма школярами, спілкуватися у соціумі. Знаю, що це одне з найбільших їхніх бажань.
За словами Сергія Моргунова, на спорудження ліфта у школі №33 з міського бюджету надано 600 тисяч гривень. Ще 450 тисяч зібрав благодійний фонд «Подільська громада», створений при міськраді. Найбільший внесок зробив колектив олієжиркомбінату. Виробники олії так само долучалися до фінансування робіт із встановлення ліфта у школі №6.

Першою випробувала технічну новинку десятикласниця Олександра Берегута (на знімку). Дівчина пояснила, що ліфт рухається дуже плавно. Кнопки розташовані на зручній висоті. Школу учениця почала відвідувати з п’ятого класу. Коли потрібно було підніматися на другий чи третій поверх, їй допомагали однокласники чи вчителі. Виносили разом із візком на руках. Щоразу почувалася незручно, що завдає їм зайвих клопотів. Тепер зможе робити це самотужки.
— Під час будівництва кожного закладу, починаючи з дитячих садочків і до місць громадського користування, слід враховувати потреби людей з обмеженими фізичними можливостями, — каже голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк. — Відрадно, що це зафіксовано в документі «Стратегія розвитку Вінниці-2020».
До слова, ГО «Гармонія» має спеціальний транспорт, яким доставляє «візочників» у необхідні для них місця у межах міста. Скористатися такою послугою зможуть учні на візках, які виявлять бажання навчатися у школах з обладнаними ліфтами.

Вінниця.

Фото надано департаментом інформації Вінницької міськради.