Відомий заповідник Асканія-Нова на Херсонщині містичним чином притягує блискавки. Щороку на нього сиплються сотні розрядів атмосферної електрики. Хоча насправді нічого містичного в цьому немає: просто ділянка цілинного степу є найвищою у місцевості Великий Чапельський Під. А блискавки завжди потрапляють на узвишшя. Та працівникам заповідника від цього не легше — жити «у сусідах» із небезпечним явищем хоч-не-хоч, але доводиться звикати.

— Блискавка влучила за сімдесят метрів від мене. Гуркоту зовсім не було — все освітилося синім, і пролунав такий звук, наче постріл. Але це вже не вперше, тому страху не було. Страшно було іншого разу. Пригадую, влітку наш мікроавтобус зі мною та ще дев’ятьма підлеглими гроза застала на ґрунтовій дорозі у степу, — розповідає директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко. — Від удару блискавки запалав степ, і вогняний вал почав нас наздоганяти. Аж раптом линула така злива, що за крок від машини нічого видно не було. Уявіть лише: позаду все горить, а попереду — тоне.
Віктор Гавриленко — не тільки науковець, а й знаний в Україні фотохудожник. Заради хобі він якось навіть ризикнув життям, відзнявши на свою камеру удар блискавки у заповідному степу. Фото вийшло напрочуд вдалим та вражаючим. Але на додачу від колег та журналістів Віктор Семенович отримав жартівливо-шанувальне прізвисько Повелитель блискавок.
Блискавки є постійною небезпекою для мешканців заповідника Асканія-Нова — і для людей, і для тварин. Його споруди захищені громовідводами, а от дендропарк та ділянку цілинного степу, де мешкають унікальні копитні:   антилопи, бізони, кафрські буйволи, сайгаки тощо, — прикрити ними неможливо технічно: надто велика територія. Тому блискавки тут час від часу «розкошують»: пошкодили кілька високих дерев у дендропарку та на подвір’ї відновленої садиби засновника Асканії-Нова, барона фон Фальц-Фейна (сліди від блискавки на корі дерев тепер туристам показують). А п’ятнадцять років тому розряд атмосферної електрики потужністю, либонь, у кілька мільйонів вольт, убив на місці рідкісну зебру Чапмана.
Утім, у поганому можна знайти і щось хороше. Грози з блискавками принесли на південь України незвично рясні дощі, і травостій у степу виявився навдивовижу високим. Отож на підгодівлю тварин взимку працівники заповідника вже накосили 1100 тонн сіна — у півтора разу більше, ніж зазвичай. Тому просити в держави грошей на створення запасу кормів поки що не доводиться. А за нинішньої бюджетної скрути це вагома перевага.

Херсонська область.

 

 

 

В асканійському степу, окрім блискавок, можна побачити й інші природні дива.

Фото Віктора ГАВРИЛЕНКА.