І газ не дешевшає, і норми піднімають.

Російське ембарго і наші реалії.

Україна стала заможнішою у 500 тисяч разів.

 


А про безмін забули


Міненерговугілля пропонує збільшити норму споживання газу для населення майже в півтора разу. Тобто з 3 до 4,4 кубометра на місяць на одну особу. Спокійно! Це стосується лише тих споживачів, що використовують блакитне паливо без лічильників.


Цю ініціативу пояснюють просто: мовляв, через зниження нормативів споживання газу без лічильників останнім часом почастішали випадки відкликання заяв на встановлення приладів обліку та перешкоджання виконанню планових робіт із встановлення лічильників газу. Іншими словами, нині споживачеві вигідніше вивести з ладу навіть наявний лічильник і заявити про його несправність, а тим, у кого його немає, просто махнути рукою. Адже знає, що платитиме за нормативом, який становить сьогодні 3 кубометри на одного споживача. Хоча ніхто йому не заборонить використовувати газу стільки, скільки він вважатиме за потрібне. І все, що понад норму, — безплатно! Не думаємо, що нова пропонована нині норма стане тому на перешкоді.


Проте у Міненерговугіллі переконані, що прийняття проекту постанови Кабміну «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» створить стимулюючі умови для активізації встановлення лічильників природного газу та сприятиме прискоренню реалізації інвестиційних програм газорозподільних підприємств з впровадження суцільного приладового обліку витрат природного газу побутовими споживачами.


На нашу скромну думку, коли вже взялися торгувати якимось крамом, то варто було б подбати й про безмін, аби його зважувати, чи то пак, обліковувати, а не перекладати цей обов’язок на, і без того вже, діряву кишеню споживача.


Зменшиться попит, то зникне й дефіцит


Ще один неприємний сюрприз. Надто ж для власників машин з газобалонним обладнанням (ГБО) та тих, хто у побуті користується скрапленим газом (LNG). Ціна на нього за останні півмісяця зросла мало не на чверть, і сьогодні вартість літра палива на АЗС замість звичних 8 гривень уже перевалила за 10, а то й більше.


Причина, як пояснюють в Українській асоціації скрапленого газу, з’ясовується, в російських постачальниках, які штучно обмежують постачання LNG в Україну. І якщо припинення поставок дизельного палива російські постачальники аргументують забороною влади РФ на експорт нафтопродуктів, що можуть бути використані на сході України, то скорочення експорту зрідженого газу взагалі ніяк не пояснюється.
Отже, що стосується подальшого зростання цін на скраплений газ, то прогноз невтішний. За словами виконавчого директора Української асоціації скрапленого газу Олега Широкова, паливне ембарго триватиме як мінімум до кінця року, що може призвести до істотного подорожчання газу.


Єдине, що тішить: як стверджують експерти, тільки-но ціна на альтернативне паливо для авто, яким і є LNG, перевищить половину вартості бензину, попит на нього різко впаде.
З другого боку, розмови про будівництво термінала з отримання та регазифікації скрапленого природного газу в порту «Южний», що в Одеській області, тривають не один рік. Проект визнається найпріоритетнішим, національним та таким, що позначиться на енергонезалежності держави. Однак, на жаль, і донині він залишається лише проектом. Нагадаємо, серед потенційних постачальників називалися країни Північної і Західної Африки, Перської затоки, Каспійського регіону. Виходить — не судилося? А шкода.


П’ять мільярдів доларів — не межа


Зате Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк порадував, заявивши на німецько-українському бізнес-форумі, що після Майдану-2014 на рахунках Держказначейства накопичилося 5 млрд. доларів. «Знаєте, скільки в нас було на рахунках у Державному казначействі? Скільки взагалі було грошей на всю Україну? 10 тисяч євро. А знаєте, скільки вже зараз у нас на рахунках Держказначейства?  5 млрд. доларів. А знаєте, як у нас виросли сьогодні золотовалютні резерви? З 6 млрд., коли ми прийняли, і до 13 практично, які у нас вже є», — сказав він.


Отож наш прем’єр підрахував, що за 18 місяців Україна стала заможнішою майже у 500 тисяч разів.


А українці? Хіба що — у віртуальному сенсі.


Підсумовував Віктор БОНДАР.


Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.