Дві дати збіглися в часі у полковника штабу Повітряних сил України, що дислокується у Вінниці, Богдана Бондаря: повноліття сина і річниця загибелі в зоні АТО побратима — майора Ярослава Костишина. Тож полковник Бондар поїхав на Хмельниччину, на могилу товариша. А сина Павла, першокурсника Академії сухопутних військ у Львові, вирішив привітати пізніше.

У жовтні-листопаді 2014-го полковник Бондар у зоні бойових дій на Донбасі командував батальйоном «Дика качка», створеного з добровольців Повітряних сил ЗС України. Підрозділ дислокувався на висоті «Зеніт», захищав підступи до Донецького аеропорту.
«Майор Ярослав Костишин загинув 27 жовтня, — розповідає полковник Бондар. — Зазнав важкого поранення під час обстрілу. Боляче згадувати, бо не зміг врятувати побратима. Ярослав помер у мене на руках».
Понад 20 колишніх бійців «Дикої качки» побували на малій батьківщині Ярослава Костишина — він народився у селі неподалік Івано-Франківська. Урочисто відкрили пам’ятну меморіальну дошку на приміщенні школи, де навчався майбутній захисник рідної землі.
«Нас вразив патріотизм, людяність і набожність місцевих жителів, від малого до старого, — розповідає полковник. — Переважна більшість дітей були у національному вбранні, разом з дорослими гордо співали гімн держави, під час обряду священика хрестилися. Коли церемонія закінчилася, до нас, військових, підійшла місцева жіночка, дістала 500 гривень, щоб ми, як вона сказала, з дороги мали за що пообідати...»
За словами Богдана Бондаря, якого за мужність і героїзм під час захисту держави нагороджено орденом Данила Галицького, «Дика качка» дотепер залишається на своїх позиціях.

Вінницька область.

 

 

На знімку: сім’я Бондарів під час присяги курсанта Павла Бондаря.

Фото надано Богданом Бондарем.