У жовтні, що минає, у Харкові пройшов уже другий Міжнародний форум «АГРОПОРТ-2015» із розвитку сільгосппідприємництва в Україні. Варто зазначити, цього року це був один із найбільших заходів аграрної галузі в Східній Європі, що ввійшов до всесвітнього календаря FAO — продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. У дні проведення форуму преса не залишила без уваги його порядок денний. Але приводом повернутися до теми стала одна, можливо, не найприкметніша прес-конференція, проведена в його рамках, але, мабуть, найзначиміша у проблематиці вітчизняного агросектора. А говорили її учасники про головне, шукали відповідь на, напевно, найболючіше селянське питання наших днів: як реалізувати продукцію в умовах ринку, що постійно скорочується, і значного падіння цін на врожай у період його збирання.

 

Уже другий рік на українському агропромисловому ринку працює провідна агрохімічна компанія світу «Сингента» (28 000 фахівців у 90 країнах). Програма «Форвард плюс», з якою компанія прийшла на український ринок, сама по собі не новина у світовій сільськогосподарській практиці. Вона дає змогу захищати сільгоспвиробників від зайвих ризиків і, як правило, приносить їм чималі вигоди. Але водночас українські аграрії, навчені не раз гірким досвідом, поки що обережно придивляються до її ключових принципів.


— Наша програма «Форвард плюс» цікава тим, що вже працює другий сезон в Україні і достатньо добре себе зарекомендувала, — каже менеджер із розвитку бізнесу компанії «Сингента» Роман Хрипко. — А чергове представлення програми в Харкові у рамках «АГРОПОРТА-2015» обумовлене не тільки масштабністю самого форуму, а й тим, що одні із кращих контрактів були укладені «Сингента» саме на Харківщині. Саме харківські учасники програми отримали найвищі результати.


Що ж таке програма «Форвард плюс», як вона працює?


Що є основним рушієм ринкового розвитку сільськогосподарського виробництва України? Певна річ, попит на ту чи іншу продукцію та вигідна ціна в момент її реалізації. А ось тут сільгоспвиробника й очікує найбільша небезпека. Коли він формує план посівних площ, купує насіння, добрива, вирощує майбутній урожай — ціна на внутрішньому ринку на ту чи іншу продукцію здається прийнятною, обіцяє покрити всі витрати і отримати прибуток. Але коли справа доходить до осені, в українському аграрному секторі відбуваються дивні метаморфози — ціни починають падати, і сільські господарства опиняються в незавидному становищі — або віддати врожай за безцінь, або вкладати кошти в зберігання продукції, не будучи при цьому упевненим, що ціна зросте і покриє не тільки основні, а й додаткові витрати. Нерідко ці цінові коливання сягають близько чверті зі знаком мінус на фініші сільськогосподарського року.


Саме для того, щоб аграрії могли уникнути таких великих ризиків, компанія «Сингента» і створила програму «Форвард плюс», яка допомагає сільгоспвиробникові одержати фінансування у вигляді товарного кредитування. Насіння та засоби захисту рослин виробник має можливість купити в кредит через дистриб’ютора компанії «Сингента», це з одного боку. А з другого — сільгоспвиробник укладає із представником компанії форвардний контракт на постачання майбутнього врожаю. Інакше кажучи, урожай продається ще на етапі посівної кампанії і захищений від негативних цінових ризиків, але при цьому договором зберігається і збільшення ціни, якщо вона зросте на період збирання врожаю.


Це означає, що ціна не знизиться ні за яких обставин. Проте у клієнта є можливість цю ціну підвищити, і він, як правило, користується цією можливістю, коли ціни іноді в середині літа підвищуються. Восени відбувається поставка продукції і таким чином контракт уважається реалізованим.


Пілотний проект компанії «Сингента» почав діяти в Україні торік. Учасників було небагато, але всі сторони залишилися задоволені хорошими результатами, оскільки на осінь 2014 року ціни на сільгосппродукцію дуже знизилися, і наші середні весняні ціни виявилися вищими в середньому на 36 доларів.

Харківська область.