У Росії відкрили антиукраїнську «справу бібліотекарів». Наталю Шаріну, директора Бібліотеки української літератури в Москві, затримали за звинуваченням «в розпалюванні національної ненависті й ворожнечі». Під час обшуку в бібліотеці було вилучено «екстремістську літературу», зокрема випуск дитячого журналу «Барвінок», де російські правоохоронці розгледіли червоно-чорний прапор; зі спецсховища — книги про Степана Бандеру та ОУН-УПА, передані 2009 року в подарунок від СБУ.


Із квартири Наталі Шаріної забрали комп’ютерну техніку, збірник досліджень про Голодомор, грамоти від колишніх президентів Ющенка, Януковича та від колишнього прем’єра Азарова за значний внесок у розвиток української культури...


Також було затримано на кілька годин співголову громадської організації «Українці Москви» Валерія Семененка, який нещодавно повернувся з України, де брав участь у місії спостерігачів за місцевими виборами. 


Слід зауважити, що Бібліотека української літератури — єдиний спеціалізований державний заклад у Москві, покликаний сприяти забезпеченню національно-культурних, мовних, інформаційних потреб української громади.


У зв’язку з діями російських правоохоронців із заявою уже виступило МЗС України, зауваживши, що це «не перша спроба Кремля наклеїти ярлики «русофобства» та «екстремізму» на все українське». 23 грудня 2010 р. і 14 січня 2011-го місцева влада вже «шукала» в бібліотеці «екстремістську літературу».


Також стало відомо, що Україна звернеться до верховного комісара ОБСЄ з нацменшин з проханням вплинути на антиукраїнські дії з боку РФ. Наше Міністерство культури розцінило обшук приміщення та затримання директора бібліотеки «як цілеспрямовані репресії проти українців». Репресіями також названо затримання співголови Об’єднання українців Росії Валерія Семененка і обшук у його помешканні. «Здійснення під надуманими приводами численних обшуків, затримання одного з лідерів українців Росії, незаконне затримання директора бібліотеки, основу фондів якої становить українська література та книжки про Україну, є демонстрацією неповаги влади РФ до української культури, грубим порушенням законодавства, прав українців Росії та міжнародних норм щодо захисту прав національних меншин», — йдеться у заяві міністерства.