Парламентська хроніка

 


Ранкове засідання 4 листопада

 


Верховна Рада в першому читанні ухвалила проект закону про систему іномовлення України. «За» проголосувало 234 народні депутати. За словами міністра інформаційної політики Юрія Стеця, система іномовлення існує в Україні вже 24 роки, і в ній працює майже 400 журналістів, які отримують зарплатню у дві тисячі гривень. Проте цьому питанню ніколи не приділяли достатньо уваги. Тож держава практично «викидала» кошти, але не мала з того жодного результату, переконаний він. Така бездіяльність, на думку міністра, і призвела до програшу в інформаційній війні.

 

«Через подібні дії, але в економічному секторі, ми програли економічну війну. Переконаний: та гібридна війна, яка є нині, потребує різких кроків. Саме тому ми започаткували реформу іномовлення України», — зазначив міністр. Власне, мета законопроекту — забезпечити доступ іноземної аудиторії, в тому числі української діаспори, до об’єктивної, актуальної та повної інформації про події в Україні. Народним депутатам було продемонстровано відеопрезентацію медійної платформи іномовлення України.


Водночас голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зауважила, що комітет працював над цим проектом спільно з міністерством. «Законопроект передбачає запуск державного каналу мовлення, що абсолютно узгоджується зі світовою практикою у контексті саме каналу іномовлення», — зауважила вона.


Під час обговорення документа позафракційний Юрій Левченко запропонував передбачити у законі мінімально обов’язкове фінансування такого каналу. На що Ю. Стець зазначив: проект закону передбачає державне фінансування у розмірі 0,04% ВВП (майже 200 млн. грн.). Водночас він додав, що у разі ухвалення проекту в першому читанні він стане надбанням Верховної Ради. Тому все залежатиме від народних депутатів та профільного комітету.


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував підготувати проект до другого читання за скороченою процедурою, але депутати не підтримали цю пропозицію. Цей законопроект сесія має розглянути не пізніше останнього пленарного тижня листопада.


Водночас Верховна Рада ухвалила низку ратифікаційних питань. Зокрема, проект закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Марракеської угоди про заснування Світової організації торгівлі. «За» — 255 народних депутатів. Мета документа — зробити імпорт та експорт швидшими, дешевшими та передбачуваними. «За оцінками експертів, реалізація цієї угоди дасть величезні вигоди не лише для України, а й для всіх країн — членів СОТ», — зауважила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська.


У свою чергу голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко наголосила: «Україна посідає 109-те місце із 189 можливих у рейтингу Світового банку за показниками легкості здійснення операцій з експорту та імпорту. Ратифікація документа дасть змогу значно покращити наше місце у цьому рейтингу». Комітет одностайно прийняв рішення рекомендувати парламенту ухвалити його.


Так само сесія підтримала законопроект «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Кіпр про морське торговельне судноплавство». А також «Про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Урядом Чеської Республіки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно».


У цілому депутати підтримали також проекти законів «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об’єднаних Арабських Еміратів про повітряне сполучення» (245 — «за») та «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про повітряні перевезення» («за» — 235).


А під час виголошення заяв на початку ранкового засідання Єгор Соболєв («Самопоміч») акцентував увагу на необхідності зміни складу ЦВК. Депутат нагадав, що «Самопоміч» вже подала свого кандидата. «Є люди, з яких можна вибрати, не можна далі залишати Охендовського на посаді», — зауважив обранець.


У відповідь Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що є лише три подання від трьох фракцій щодо кандидатів на посади членів ЦВК. По одному від «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії. Глава парламенту закликав колег до кінця тижня надати свої пропозиції з формування складу ЦВК.


Крім того, Є. Соболєв наголосив на необхідності відставки Генпрокурора. За його словами, підписи під розглядом питання про відставку Генпрокурора поставили вже 120 депутатів, і закликав колег проявити мужність і доєднатися до підписання.


Із днем народження цього дня вітали Олену Матузко, секретаря Комітету з питань інформатизації та зв’язку, члена фракції БПП.

 

Валерій Дубіль, Юрій Соловей.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.