Вечірнє засідання 5 листопада

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у другому читанні, які стосуються зобов’язань України із лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Законопроект «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» доповів голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв. «Це орган із широкими повноваженнями, високими гарантіями незалежності та, водночас, із достатньою кількістю контрольних механізмів з боку фахівців та громадськості, спеціально уповноважений на виявлення, розшук та управління кримінальними активами», — розповів народний обранець.
Згідно з проектом закону, Нацагентство з розшуку та повернення активів створюється Кабінетом Міністрів і є підзвітним парламенту. Голова цього органу призначається на посаду урядом строком на п’ять років за результатами конкурсу. Одна і та сама особа не може обіймати цю посаду два терміни поспіль.
Також відповідно до законопроекту, агентство здійснює заходи щодо виявлення, розшуку, проведення оцінки активів за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді) та веде Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні. Нацагентство співпрацює з цього питання з органами іноземних держав і бере участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України в закордонних судових органах у справах, пов’язаних з поверненням активів.
Єгор Соболєв повідомив, що у процесі роботи над законопроектом до комітету від народних депутатів надійшло майже триста пропозицій та поправок, переважну більшість яких враховано.
За його словами, на підставі рішення Верховної Ради та численних зауважень і пропозицій народних депутатів, комітет вилучив із проекту закону норми щодо створення спеціального фонду Державного бюджету. Це, на переконання парламентаріїв, значно понизить корупційні ризики під час використання державних коштів.
Народні депутати розглянули поправки до законопроекту, на яких наполягали їх автори, але за ухвалення його в цілому проголосували лише 199 парламентаріїв. Голова Верховної Ради декілька разів ставив на голосування пропозицію повернутися до розгляду проекту закону, проте жодного разу вона не була підтримана. Володимир Гройсман оголосив перерву для проведення консультацій. Після перемовин народні депутати запропонували направити законопроект у профільний комітет на доопрацювання. За відповідне рішення проголосували 230 обранців.
Далі законотворці перейшли до обговорення проекту закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні». Народні обранці також розглянули поправки до законопроекту, і деякі з них не були підтримані.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив, що розгляд законопроектів із порядку денного, які у четвер не були ухвалені, переноситься на вівторок, і закрив вечірнє пленарне засідання.