Ранкове засідання 6 листопада

На початку засідання Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив на недопустимості використання у роботі народних депутатів силових методів вирішення конфліктів. Йшлося про суперечку між Андрієм Тетеруком і Олександрою Кужель. Глава парламенту категорично засудив «будь-які непорозуміння, які вирішуються шляхом фізичного впливу між парламентаріями, а тим більше, коли йдеться про чоловіка та жінку». Володимир Гройсман звернувся також до колег по сесійній залі із проханням консолідуватися, а якщо потрібно, то й у вихідні дні, для того, щоб виробити спільну позицію і підтримати закони, пов’язані із євроінтеграційним процесом, а також ті, які стосуються скасування мораторію на продаж землі й ренти на природний газ власного видобутку. Ці питання викликають певний резонанс у законотворців, тому їх розгляд перейшов із цього сесійного тижня на вівторок наступного. Володимир Гройсман наголосив на виключній важливості цих документів і закликав знайти точки дотику в підході до голосування за них.

Перед годиною запитань до уряду Голова Верховної Ради надав слово жінкам українського парламенту, від імені яких говорила народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ольга Червакова. Вона запропонувала всім жінкам, присутнім у сесійній залі, вийти до трибуни (на знімку) на знак підтримки Олександри Кужель, поінформувавши, що постраждалій у конфлікті жінці встановили струс мозку, а також зафіксували в неї підвищення кров’яного тиску. За словами О. Червакової, представник Президента в парламенті Степан Кубів, який був свідком конфлікту, підтвердив: удару було завдано навмисне дном скляної пляшки. Після того слово отримав сам Андрій Тетерук. Він вибачився перед суспільством за ситуацію, яка сталася. А також повідомив, що готовий повністю йти назустріч слідству, щоб усі нюанси цього інциденту отримали належну оцінку. А поки правоохоронці розбираються, парламентарій закликав колег зайнятися розглядом надважливих справ. Його виступ у залі зустрічали незадоволеними вигуками. У відповідь соратниця О. Кужель по фракції Юлія Тимошенко заявила, що проситиме постраждалу забрати всі заяви із правоохоронних органів, якщо питання конфлікту із моральної площини переноситиметься виключно в законне поле.

Уряд учора в парламенті представляв віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він поінформував про ситуацію, яка нині складається на сході країни, зокрема, у місті Сватовому на Луганщині. Після диверсії ситуація поволі стабілізується, сказав він. Експертна комісія вже оцінила розмір реальних пошкоджень, завданих місту, і відшкодувань, які доведеться надати для допомоги місцевому бюджету. Людям уже повернули тепло, воду, світло та газ. Міністр подякував усім мешканцям міста, які проявили громадянську позицію і не допустили мародерства, підсилення протестних настроїв, а натомість працювали із правоохоронцями для подолання перших наслідків катастрофи. Нині у Сватовому працюють будівельні компанії, які відновлюють 20 соціальних об’єктів, 59 багатоповерхівок і 540 індивідуальних будинків, постраждалих під час диверсії. Робота ця розбита на графіки, а кожен об’єкт взято до уваги. Водночас запущено рух потягів і налагоджено постачання продуктів. У постраждалих школах, припустив урядовець, уже через два тижні навчальний процес зможе повністю повернутися у звичне русло.

Ще більш оптимістичну інформацію народні обранці отримали від міністра молоді та спорту Ігоря Жданова. За його словами, незважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію в країні, нам вдалося зберегти великий спорт.

Представник Кабміну поінформував, що уряд та Президент роблять все можливе для підтримки провідних спортсменів. Так, удвічі збільшено розмір преміальних на Європейських іграх: до 50 тисяч гривень за золото, 40 тисяч — за срібло і 35 — за бронзу. А також встановлено 75 стипендій для видатних тренерів олімпійських та параолімпійських ігор. Окрема увага приділяється оновленню спортивного інвентарю та форми, чого не робилося вже чотири роки. Нині 500 тисяч юних українців займаються у дитячих юнацьких спортивних школах. Завдяки урядовцям, повідомив І. Жданов, у столичний Палац спорту повернувся лід і почався повноцінний чемпіонат України з хокею, а юнацький чемпіонат на великому льоді проводитиметься взагалі уперше за роки незалежності. У планах — загальноукраїнське змагання із фігурного катання.

«Ключова мета спортивної реформи, — поінформував міністр, — побудова європейської моделі відносин держави і спорту». Так, профільне міністерство готове відмовитися від надлишкових функцій. Відповідні документи вже подані в парламент і тепер вирішальне слово за народними обранцями, зазначив урядовець.

Заступник міністра інформаційної політики Артем Біденко повідомив про те, що робиться для того, щоб нарешті запрацювало суспільне мовлення. Обсяг реальної потреби фінансування для запуску цього проекту має становити не менш як 2,5 мільярда гривень, сказав він. Якщо виходити із розміру 0,2 відсотка видатків загального фонду бюджету країни, які передбачаються законом на запуск Національного суспільного телебачення протягом чотирьох років, то в 2016-му ця сума має становити 1,75 мільярда гривень. Тобто на 50 відсотків менше, аніж показують розрахунки. А реально на функціонування суспільного мовника планують виділити в кошторисі 661 мільйон гривень, що в 3,7 разу менше від прорахованої суми. Для того, щоб успішно запустити суспільне телебачення, Національна телекомпанія очікує збільшення фінансування на наступний рік, повідомив урядовець, і начебто, за його словами, розуміння такої необхідності в Кабміні є.

Після завершення години запитань до уряду, Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій зробив кілька оголошень. Так, із парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» вийшли народні депутати Олександр Шевченко, Євген Рибчинський та Тарас Батенко. А Михайло Ланьо покинув лави депутатської групи «Воля народу». Після цього парламентарії перейшли до різного, а тоді розійшлися на перерву.

Цифри

На перших Європейських іграх у Баку українці взяли 46 нагород: 8 — золотих, 14 — срібних і 24 — бронзові. Це п’яте місце серед 50 країн-учасниць. А всього протягом року наші спортсмени здобули 1900 медалей, та понад 650 золотих нагород у міжнародних змаганнях. Ми отримали 101 ліцензію на участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро 2016 року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.