На ПАТ «Турбоатом» підбили підсумки виконання колективного договору за дев’ять місяців цього року. От лише деякі цифри і факти. Обсяг реалізації продукції за цей період становив 2 млрд. 190 млн. гривень, що на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року. Підприємство виконало значний обсяг робіт з виготовлення обладнання для електростанцій Казахстану, Угорщини та інших закордонних замовників. У жовтні «Турбоатом» підтвердив статус надійного постачальника промислової продукції, продовживши міжнародний сертифікат якості відповідно до стандартів ІSO 9001:2008.
Одночасно тривали технічне переоснащення й модернізація верстатного парку, реконструкція ливарного цеху, механообробного й підйомно-транспортного обладнання. Проведено капітальний ремонт двох великих обробних верстатів з програмним управлінням. Уведено в експлуатацію реконструйовану сталеплавильну піч із сучасною системою газоочищення й газовидалення. Витрати на техпереоснащення і капремонт становили 47 млн. гривень.
Водночас «Турбоатом» змушений захищати ділову репутацію. Його колектив звертається до різних державних органів з проханням захистити виробництво від чергових рейдерських атак, які ставлять під загрозу не лише економічну стабільність підприємства, а й виконання державних енергетичних програм, спрямованих на досягнення енергетичної незалежності України.
Як ми вже повідомляли, корпорація «Укрмонтажспецбуд», яка була генеральним підрядником модернізації одного з енергоблоків Криворізької ТЕС, не здійснила повного розрахунку з «Турбоатомом» за поставлену турбіну, що призвело до виникнення заборгованості перед підприємством на суму понад 13 млн. гривень.
Однак суд замість стягнення підтвердженої заборгованості на користь харківського виробника необґрунтовано задовольнив зустрічний позов «Укрмонтажспецбуду» про стягнення з «Турбоатому» надуманих і незаконних штрафних санкцій на суму 15,72 млн. гривень.
Попри неправосудність судового рішення, виконавча служба почала активно його виконувати, наклавши арешти на майно й рахунки ПАТ «Турбоатом», що призвело до блокування господарської діяльності підприємства. При цьому сума стягнення зросла з 15,72 млн. до 461,2 млн. гривень.

Харківська область.