Парламентська хроніка


Ранкове засідання 11 листопада

 


Верховна Рада в першому читанні (236 «за») підтримала проект закону про внесення змін до деяких законів щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури. Водночас 228 народних депутатів підтримали прискорену процедуру підготовки документа до другого читання.

 

За словами першого заступника голови Комітету з питань культури і духовності Ірини Подоляк, проект закону доопрацьовано, враховано всі зауваження, поправки, внесені народними депутатами та громадськими організаціями, міністерствами культури та соціальної політики. У проекті запропоновано визначити, що керівники закладів культури призначаються на посаду шляхом укладання контракту на п’ять років за результатами проведення конкурсної процедури. У документі передбачені також принципи відкритості, публічності та прозорості конкурсної процедури. «Надзвичайно важливими для забезпечення цих принципів є незалежність та незаангажованість конкурсної комісії. У проекті чітко визначено порядок формування цієї комісії, склад та повноваження, а також механізм добору кандидатів на посаду керівників державного чи комунального закладу культури», — зауважила обраниця.


Власне, це було повторне перше читання. Як відомо, під час попереднього розгляду урядовий та депутатський проекти направили на доопрацювання.


І. Подоляк запропонувала ухвалити проект у першому читанні та в цілому, проте через низку зауважень документ було проголосовано лише за основу. Так, Микола Томенко (БПП), підтримуючи в цілому законопроект, зауважив, що сумнівається у доцільності обмеження терміну перебування на посаді керівників закладів культури. «На рівні обласних театрів у нас стоїть черга на художніх керівників високого рівня, які б могли зробити театр конкурентним? Тому я, швидше, проголосую за обмеження двома термінами перебування на посаді народних депутатів, але задумаюся, чи потрібно міняти директорів бібліотек, які б’ються і захищають територію, чи директорів театрів», — зауважив він.


Так само віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко наголосив: «У мистецьких колах є побоювання, що творчий керівник жорстко підпорядковуватиметься фінансово-господарській складовій». Адже відповідно до проекту, генерального директора закладу культури обирають за конкурсом, а потім він призначає художнього керівника. Тож запропонував підтримати проект у першому читанні.


Гаряча дискусія розгорнулася навколо проекту «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення». Цей документ передбачав встановлення мораторію на стягнення із суб’єктів господарювання неустойки (штрафу, пені), інших штрафних, фінансових санкцій, а також інфляційних нарахувань і процентів річних за невиконання чи неналежне виконання такими суб’єктами господарювання зобов’язань по оплаті за використаний природний газ та послуги з його транспортування або електричну енергію.


Під час обговорення законопроекту наголошувалося, зокрема, що заборгованість комунальних підприємств виникає не внаслідок несумлінного виконання їхніми керівниками своїх зобов’язань, а через об’єктивні причини. Серед них — несвоєчасність погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.


Власне, як зауважила Оксана Продан (БПП), свого часу депутати ухвалили закон і захистили НАК «Нафтогаз України», чим зробили можливим банкрутство комунальних підприємств. «Цей законопроект урятує від банкрутства комунальні підприємства», — наголосила вона. Утім, багаторазове повернення до голосування за цей документ результату не дало. Щоразу для позитивного голосування бракувало голосів.


Водночас сесія в цілому ухвалила закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об’єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом». А у першому читанні — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо уточнення сфери застосування та удосконалення окремих положень передачі гуртожитків у власність територіальних громад і забезпечення реалізації житлових прав законними мешканцями гуртожитків)».


На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради подякував народним депутатам за плідну роботу у вівторок. Окремо глава парламенту подякував громадським активістам, які підтримували і підтримують нашу європейську інтеграцію не лише на словах, а реальними діями.


Крім того, Вадим Івченко повідомив, що фракція «Батьківщина» не братиме участі у голосуванні. За його словами, важливі для кожного громадянина законопроекти не ставлять на голосування. Зокрема, йдеться про зняття податкового навантаження на пенсії, зниження тарифів, індексацію зарплат та пенсій. «Тому ми прийняли рішення, що сьогодні фракція не голосуватиме. Просимо Володимира Борисовича, щоб у четвер, обов’язково, одним із перших був поставлений закон про зменшення тарифів для населення. Ми на цьому наполягаємо», — наголосив він, звертаючись до глави парламенту.


Із днем народження цього дня вітали члена Комітету з питань податкової та митної політики Валерія Іщенка (БПП) та члена Комітету з питань національної безпеки і оборони Вячеслава Константіновського (позафракційний).

 

Довідково 

 

Мета проекту «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення» — вирішити проблеми заборгованості суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії для потреб населення та надають йому послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, перед енергопостачальними організаціями. Адже станом на 01.01.2015 р. сума нарахованих штрафних санкцій та пені НАК «Нафтогаз України» становила 1,6 млрд. грн.

 

Олександр Жолобецький, Андрій Гордєєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.