Вечірнє засідання 10 листопада


Народні обранці розглянули у другому читанні законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення» (№2835). 


Під час доопрацювання, за словами голови Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, до законопроекту надійшла 21 пропозиція, з яких шість враховано, а 15 — відхилено. Законопроектом пропонувалося зменшити ставку рентної плати за видобування газу з 70% до 29%, але для державних підприємств, або в яких є державна частка — залишити ставку 70%. Ставку рентної плати за видобування газу для потреб промисловості — зменшити з 55% до 29% та з 28% до 14% (залежно від глибини залягання), а також зменшити розмір цільової надбавки до тарифу на газ для споживачів з чотирьох до нуля відсотків.


На думку ініціаторів законопроекту, зниження ставки рентної плати за видобуток газу приведе до зменшення принаймні на 20% тарифів на газ для населення. Однак уряд виступав категорично проти зниження ренти для державних підприємств, вважаючи, що це зруйнує систему надання субсидій для незаможних верств населення. Фракція «Народний фронт» запропонувала поступово знижувати рентну ставку для державних підприємств: до 30 червня 2016 року залишити на рівні 70%, до 31 березня 2017 року — 55%, з 1 квітня 2017 року — 29%.


Лідери фракцій і депутатських груп висловили низку застережень. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко стверджувала, що уряд намагається «свідомо банкрутувати компанію «Укргазвидобування».
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав небажання знижувати тарифи на газ для населення «дискримінацією українського суспільства порівняно з Європою» і закликав проголосувати закон, «який буде корисний людям, а не олігархічним колам».


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко переконував, що залишати 70% ренти для державного підприємства — це «антидержавна політика». «Замість того, щоб підтримувати наших людей, наших виробників, тримати меншу залежність і взагалі уникнути залежності від імпортних енергоносіїв, ми знищуємо власне виробництво», — сказав парламентарій.


А Володимир Литвин (ДГ «Воля народу») розповів, що сьогодні на селі «самотні люди збираються в одній хаті для того, щоб дешевше було вижити».


Натомість лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак переконував: 70% ренти для «Укргазвидобування» — це наповнення субсидій для десяти мільйонів людей, нагадавши, що чотири мільйони домогосподарств вже оформили субсидії. «Як вони зимуватимуть — вас це не турбує. Чим наповнювати бюджет — вас це не турбує», — сказав М. Бурбак.


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що доопрацьована редакція закону «повертає пільгове оподаткування для 12 газових олігархів». І звинуватив попередні уряди в доведенні майже до банкрутства НАК «Нафтогаз України» та «Укргазвидобування» та в підписанні газових контрактів з Росією за ціною на газ в 500 доларів. Прем’єр також стверджував, що якщо буде зменшено ренту для «Укргазвидобування», буде ліквідовано соціальну норму споживання газу для населення за ціною 3600 гривень за кубометр і збільшено ціну на газ до 7200 гривень.


Однак законопроект не набрав вдосталь голосів для прийняття у другому читанні та в цілому (215 «за»). Після перерви для консультацій А. Яценюк запропонував провести у середу консультації лідерів депутатських фракцій із урядом та Президентом, і винести законопроект ще раз на голосування у четвер, 12 листопада. Депутати 310 голосами підтримали цю пропозицію.


Парламент прийняв у цілому законопроект «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» (№3404), яким продовжено ще на рік — до 1 січня 2017 року — мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення (309 «за»).


Схвалено також проект закону про забезпечення проведення голосування на чергових виборах депутатів міських рад та міських голів у містах Красноармійську та Маріуполі Донецької області у 2015 році. Перша пропозиція — провести вибори 15 листопада — не знайшла підтримки, друга — про вибори 29 листопада при рейтинговому голосуванні набрала 228 голосів. 233 голосами законопроект прийнято за основу та в цілому.


У сесійній залі забракло голосів для ухвалення ще одного «безвізового» законопроекту — про запобігання дискримінації сексуальних меншин під час прийому на роботу («Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу за №3442). Головуючий запропонував розглянути його пізніше за процедурою «ad hoc».


На початку вечірнього засідання головуючий оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Європейська екологічна ініціатива», головою якого обрано народного депутата Остапа Єднака.

 

Факт

За даними уряду, сьогодні кожний четвертий громадянин України отримує субсидію від уряду на оплату житлово-комунальних послуг. Середня сума субсидій становить від 600 до 1500 грн. на кожне домогосподарство.

 

У центрі Володимир Литвин.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.