Вечірнє засідання 12 листопада

Працюючи в режимі тематичного дня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні низку дерегуляційних законопроектів. Зокрема, законопроект про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності передбачає запровадження до 30 червня 2016 року мораторію на проведення планових перевірок у сфері господарської діяльності. Фактично пропонується на вісім місяців обмежити проведення перевірок 40 із 51 органу державного нагляду.

При цьому дія мораторію не поширюватиметься на планові перевірки Державної ветеринарної та фітосанітарної служби в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів. Стосовно позапланових перевірок, то до 30 червня 2016 року їх можна буде проводити лише з дозволу Кабінету Міністрів чи Державної регуляторної служби України, за письмовою заявою суб’єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду про здійснення перевірки за його бажанням або за рішенням суду.
«Чому необхідний цей мораторій? Тому що попередній мораторій, який діяв, дозволив у 72 рази скоротити кількість планових перевірок та вдвічі — позапланових. Так ми значно зменшуємо навантаження на підприємництво і, передусім, на малий та середній бізнес», — зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк. А вперше пропонована норма про те, що позапланові перевірки проводяться виключно за погодженням Кабінету Міністрів або Державної регуляторної служби та що інформація про будь-яку погоджену перевірку має обов’язково розміщуватися на офіційному сайті, дозволить припинити неофіційні «відвідини» підприємств контролерами. «Якщо до малого підприємця приходить перевіряючий, але інформації про цю перевірку немає на сайті Державної регуляторної служби, то цей підприємець може абсолютно законно не пускати його на підприємство», — наголосив голова комітету.
А поки триватиме мораторій, Кабінет Міністрів має розробити та затвердити стратегію та програму реформування системи державного нагляду (контролю).
Ще один ухвалений в першому читанні законопроект — про внесення змін до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (щодо лібералізації системи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності) — встановлює чіткі вимоги до проведення таких перевірок. Наприклад, документом встановлюються жорсткі обмеження їхньої періодичності та тривалості, зокрема, сумарна тривалість усіх планових перевірок, що здійснюються протягом календарного року щодо суб’єкта господарювання, не може перевищувати 30 робочих днів, а щодо суб’єкта малого підприємництва — 15 робочих днів.
Представляючи законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю), міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус підкреслив, що він передбачає створення Інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю), яка міститиме інформацію про всі проведені перевірки, встановлює єдиний порядок накладення санкцій та зобов’язує перевіряючі органи розміщувати на офіційних веб-сайтах нормативно-правові акти, дотримання яких перевіряється.
Ухвалений в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення дозвільних процедур у сфері зовнішньоекономічної діяльності передбачає скасування ліцензій у сфері експорту, імпорту спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
«Минулого року надходжень до бюджету від видачі цих ліцензій було 229 тисяч гривень, а зарплата працівників міністерства, які цим займались, становила 200 тисяч гривень. Отож скасування цих ліцензій до втрат для бюджету не призведе, але спростить митні процедури та поліпшить інвестиційний клімат», — сказав міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус.
Голову Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк при цьому зауважив, що існуюча система ліцензування в цій сфері діє виключно як корупційний механізм, бо коли ліцензія коштує дуже мало, але її треба отримати, то це, відповідно, створює корупційні ризики.
Поданий народним депутатом Тарасом Пастухом законопроект про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю (щодо працівників, призваних на військову службу під час мобілізації на особливий період) передбачає, що норма цієї статті поширюється на мобілізованих працівників фермерських господарств, сільськогосподарських виробничих кооперативів незалежно від підпорядкування та форми власності, а також якщо вони працювали у фізичних осіб-підприємців. Це передбачає збереження робочого місця, посади, а також компенсацію з бюджету середнього заробітку мобілізованих. Законопроект ухвалено в цілому.
Верховна Рада схвалила рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі у багатонаціональному навчанні. У навчаннях, присвячених підготовці механізованих аеромобільних батальйонних тактичних груп, разом з нашими військовими візьмуть участь підрозділи та інструктори збройних сил США та Канади.