Ранкове засідання 13 листопада

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що в четвер парламентарії прийняли майже два десятки важливих документів.

Подякував народним депутатам за плідну роботу й міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус. Водночас, за його словами, в Кабміні є ще щонайменше 35 проектів економічних законів, які потребують невідкладного розгляду. Відтак, у рамках парламентської години запитань до уряду, міністр звернувся з проханням провести у Верховній Раді ще один тематичний день і призначити його на 15 грудня. Торкаючись питань, що у четвер не пройшли голосування, А. Абромавичус виокремив документи, які стосуються державного і приватного партнерства, індустріальних парків, адміністративних послуг, електромобілів тощо.

Ведучи мову про ухвалені законопроекти, особливу подяку він висловив за ухвалену можливість поліпшити стандарти корпоративного правління на державних підприємствах, але зауважив: «Ми ще довго йтимемо шляхом підвищення ефективності на цих підприємствах». «Я досі не можу зрозуміти, хто блокує приватизацію», — зауважив урядовець. У світі немає країни, здатної управляти понад тисячею підприємств, тому зелене світло такому роздержавленню просто необхідне.

Розпочати приватизацію, як і не раз вже зазначали, планують із Одеського припортового заводу, де вже призначено радника — швейцарський банк. «Покажемо на цьому зразку, як це робиться професійно, по-інакшому і отримаємо кредит довіри в суспільстві, але для цього необхідно прийняти відповідний документ», — наголосив А. Абромавичус. Також для того, щоб процедура приватизації могла проходити прозоро, необхідно ухвалити закон про радників, без яких не обходиться жодна угода великого масштабу.

Рік, що минає, був роком стабілізації макроекономічної ситуації і вирішення точкових завдань, наголосив міністр економіки, запевнивши, що наступний неодмінно стане роком зростання. Для цього необхідно продовжувати дерегулювання — скасовувати чи скорочувати державне регулювання у певних галузях.

Згідно із п’ятою доповіддю Європейської комісії про виконання Україною Плану дій стосовно лібералізації безвізового режиму, оприлюдненого у травні цього року, нам надано 54 рекомендації, нагадав під час години запитань до уряду міністр закордонних справ Павло Клімкін. За результатами роботи європейських місій позитивно оцінено наш прогрес у таких сферах, як безпека документів, управління кордонами, міграція та притулок, боротьба з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму і захист персональних даних. Із згаданих 54 рекомендацій станом на вчорашній день повністю виконано 18, а 36 перебувають у стані виконання. Від МЗС і від себе особисто урядовець подякував народним депутатам за ухвалення законів, які відіграють ключову роль у виконанні рекомендацій Європейської комісії. Даючи загальну оцінку тому, що ще належить зробити, П. Клімкін звернув увагу: для закриття блоку «безпека документів» нам необхідно на законодавчому рівні врегулювати питання первинної ідентифікації і видачі ай-ді-карток, які повною мірою замінять внутрішні паспорти радянського зразка.

Серед важливих кроків, зроблених назустріч безвізовому режиму, міністр назвав, зокрема, зміни до Трудового кодексу, а також створення державного бюро розслідувань. З його слів стало відомо, що на 24 листопада заплановано засідання старших посадових осіб з безвізового діалогу, де обговорять наш прогрес з метою підготовки шостої доповіді, яка має бути оприлюднена 15 грудня. «Усі ми сподіваємося, що вона буде позитивною і дасть змогу розпочати процес практичної підготовки до запровадження безвізового режиму», — сказав він.

Після завершення години запитань до уряду народні депутати мали проголосувати за низку постанов. Однак змогли лише розглянути питання призначення парламентських слухань про реформу системи охорони здоров’я. Парламентаріїв було очевидно замало, щоб дати слуханням зелене світло, тож голосуватимуть з цього питання наступного пленарного дня. До призначення слухань про військово-медичну доктрину також не дійшли. Тож Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, з огляду на малу кількість народних обранців у сесійній залі, перейшов до розділу оголошення депутатських запитів, перед тим поінформувавши про створення депутатської групи «На захист порушення конституційних прав громадян та проти політичних репресій «Заборонено забороняти» із головою Андрієм Деркачем.

Учора, напередодні дня боротьби із цукровим діабетом, у кулуарах Верховної Ради кожен охочий міг безплатно і анонімно перевірити свій рівень цукру в крові. Про це з трибуни повідомила голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець. Два мільйони українців мають цю хворобу, наголосила вона, а ще стільки ж можуть не знати, що занедужали. Перевірку проводили за допомогою фахівців Асоціації цукрового діабету. Такі тести дадуть можливість бути «освіченими оптимістами», наголосила народний депутат.

У сесійній залі вітали із днем народження народних депутатів Мустафу Джемілєва, Сергія Євтушка та Андрія Кожем’якіна.

 

 

Іван Крулько, Олександр Абдуллін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.