В економіку таки підмішали політики і додали інтриги

 

Отже, чи стане газ для населення дешевший? Сьогодні це запитання можна сміливо віднести до категорії риторичних, бо на нього навряд чи дадуть ствердну відповідь депутати, газові магнати й аналітики, разом узяті. Питання з економічної площини перетекло в площину суто політичну й зависло на невизначений час. Принаймні до квітня наступного року!

 

Хто кого переграв?

Ще на початку жовтня хоч і не надовго, а таки з’явилася була надія, що газ для населення подешевшає бодай на третину. На цій думці сходилися в один голос більшість експертів. Причина того — прийнятий Верховною Радою в першому читанні законопроект про зниження ренти для газодобувних компаній.


Минулого тижня теж чимало списів було зламано об сумнозвісний проект. Після кількагодинних обговорень, численних пробних і реальних голосувань народні депутати так і не спромоглися набрати достатню кількість голосів за зниження ренти на газ для ПрАТ «Укргазвидобуток», хоча з приватними компаніями ставки погодили: 29 і 14 відсотків, залежно від глибини залягання блакитного палива.

 

Маніпуляція чи спекуляція

 

А як добре все починалося! Пригадуєте, в коментарі для преси голова парламентського Комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна заявляла про те, що зниження ренти на видобуток газу для «Укргазвидобутку» із 70 до 29 відсотків може призвести до зменшення ціни на газ для населення на 10 відсотків. Їй, мовляв, на засіданні Комітету з питань податкової і митної політики роз’яснив це заступник міністра енергетики і вугільної промисловості Ігор Діденко.


Але як погано закінчується! Бо в НАК «Нафтогаз України» зовсім інші підрахунки. Глава компанії Андрій Коболєв переконаний, що зниження рентної ставки на видобуток газу не вплине на тарифи.


— У який спосіб зниження може вплинути? Спекулювати — це одне, а реальність дуже часто інша. Ціна на газ визначається відповідно до ринкової ціни, й ті ціни, що встановлені, — це пропорція ринкової ціни, — пояснив він.


Коболєв упевнений, що ставка для держкомпаній узимку повинна залишитися на колишньому рівні, тоді як для приватних компаній зниження є цілком логічним. Це, мовляв, дасть змогу збільшити видобування блакитного палива в Україні!

 

Підсумуємо

 

Головний аргумент прибічників зниження ренти на газ — зниження тарифів для населення. Але... Підвищення тарифів на газ до ринкового рівня — одне з ключових зобов’язань, які взяла на себе Україна згідно з меморандумом із МВФ.


Тому, по-перше, якщо Україна хоче продовжувати співпрацю з міжнародними кредиторами, вона не може відмовитися від виконання своїх зобов’язань.
По-друге — зниження або збільшення ренти ніяк не пов’язане зі зменшенням або збільшенням ціни на газ. «Не існує автоматичного механізму зниження тарифів залежно від зниження ренти на газ», — стверджують аналітики.


По-третє — законопроект захищає приватних газодобувачів, які більшу частину видобутого газу продають не населенню, а підприємствам. І за ринковими цінами.
Що ж до здешевлення газу для населення, то й у цьому питанні поки що поставлено жирну крапку.


— До кінця зими тарифи на газ для населення залишаться на нинішньому рівні, — повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. І додав, що нові параметри цін для теплокомуненерго та населення буде введено урядом з 1 квітня наступного року.


От тільки як з такими тарифами зиму пережити й до квітня дотягнути, ніхто не переймається!

Підсумовував Віктор БОНДАР.