У Повітряних силах України з’явився ще один іменний літак. Указом глави держави літаку Ан-26 присвоєно ім’я підполковника Дмитра Майбороди, якого посмертно удостоєно звання «Героя України».

 

Відважний льотчик, командир екіпажу загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області. Він разом зі своїм помічником, також вінничанином, Дмитром Шкарбуном до останнього керував підбитим бойовиками літаком. Так він дав можливість евакуюватися членам екіпажу. За час АТО здійснив 35 бойових вильотів.


Тіло льотчика бойовики довго не віддавали рідним. Не вдалося домовитися ні державі, ні волонтерам. Тоді мати Героя, Тетяна Іванівна, самостійно вирушила на Луганщину і вимолила у бойовиків дозвіл забрати останки сина та його побратима Дмитра Шкарбуна. Їй дозволили, але навіть не допомогли відкопати могилу. Мати сама взялася за лопату. У спеціальних мішках доставила останки до Вінниці. Поховали льотчиків на Алеї Слави на центральному кладовищі Вінниці.


Нагадаємо, що ім’я ще одного відважного вінничанина — Героя України Костянтина Могилка присвоєно Указом Президента у серпні 2015-го літаку Ан-30Б. Ціною власного життя він відвів палаючий літак від Слов’янська на Донеччині.

 

Вінницька область.

 


На знімку: меморіальну дошку Дмитру Майбороді відкрито на фасаді вінницької школи № 26, де він навчався.


Фото з сайту Міноборони.