Повернуло на третій рік від початку незабутніх подій. Серед гасел Майдану, окрім політичних, було й таке: люди хочуть достойного життя. А з цим нині якось не складається.

Економісти, оцінюючи ситуацію у державі, приймаючи за точку відліку Революцію Гідності, сходяться на думці, що становище коли не краще, то й не набагато гірше. Проте динаміка ключових макроекономічних показників держави за два роки, що минули після Майдану, показує: жоден із них досі не вийшов на «дореволюційний рівень». А найбільші «провали» спостерігаються у категоріях — інфляція, девальвація та ВВП.
Міжнародне рейтингове агентство Fіtch прогнозує зниження ВВП України до 10% до кінця поточного року, МВФ очікує на мінус 11%, Світовий банк — мінус 12%. Головними причинами негативної динаміки називають військовий конфлікт, що влітає країні в копієчку — понад 5% ВВП, і фізичне скорочення об’ємів української економіки через анексію Криму, окупацію Донбасу, а тут ще і припинення торгівлі між Україною та РФ.
Нинішню економічну ситуацію представники влади характеризували як «дно, яке Україна вже пройшла», і в 2016 році розраховують на зростання показників. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прогнозує на 2016-й динаміку в 2%, що збігається із очікуваннями МВФ. Глава НБУ Валерія Гонтарева оцінює потенційну динаміку ВВП у 2,4%. Додає оптимізму і Президент Петро Порошенко — він заявив, що вже «є обґрунтована надія на відновлення економічного зростання», і найближчим часом країна змінить показники ВВП на краще.
Водночас після перегляду Світовим банком параметра, що за ним визначається межа бідності, стало очевидним, що українцям до тієї межі лишилося зовсім небагато, а саме — $0,19. Якщо раніше банк вважав «украй бідними» людей, які живуть на $1,25 і менше на день, то тепер цей показник підвищили до $1,9. Отже, різниця для «середнього українця» стала дорівнювати аж... 19 центам. Далі — цілковита бідність.
Виходить, що Україна — найбідніша країна Європи, яку обігнали навіть Албанія з Молдовою. Про це свідчать і дані рейтингу швейцарського банку Creduіt Suіsse. Україна на останньому місці за кількістю коштів, що їх середньостатистична сім’я витрачає на їжу. Інфляція з 2013 року становила 70%, а більше чверті населення України — 28% — живуть за межею бідності, порівняно з минулим роком реальна заробітна плата знизилася з еквівалента майже в $500 до приблизно $180. На прожитковий мінімум не лише не можна прожити, він ще й «заморожений» на рівні позаминулого року.
«Революція Гідності в Україні не завершилася, вона триває», — кажуть активісти, що зібралися у центрі столиці напередодні другої річниці Майдану. Вони вважають, що за два роки від тих пам’ятних подій влада могла досягти більшого і провести зміни в країні якісніше.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.