Учора в парламенті під керівництвом Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана відбулося засідання круглого столу з питань децентралізації у частині надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу. «Мені дуже хотілося б, щоб у четвер ми могли ухвалити результативне рішення і делегувати повноваження на місця в ті органи місцевого самоврядування, які безпосередньо обирають люди, — зауважив він, відкриваючи зібрання. — Опираючись на свій власний досвід, вважаю, що створення адміністративних центрів із широкими повноваженнями і високим ступенем відповідальності сприяє задоволенню потреб людей у швидкому доступі до публічної інформації». 

 

Такі практики в нашій країні вже існують, зауважив глава парламенту, закликаючи законотворців підтримати цю ініціативу. Саме для цього фаховим середовищем, Міністерством юстиції та безпосередньо народними депутатами напрацьовано проекти законів, які вже взято за основу.


«Хочу підкреслити, що із 2010-го по 2013 рік центральна влада вела абсолютно чітку і послідовну політику централізації послуг, політику, спрямовану на утискання органів місцевого самоврядування, звуження їхніх повноважень, у тому числі, стосовно надання послуг на місцевому рівні», — наголосив В. Гройсман. На його думку, тепер просто необхідно прийняти «сучасні й правильні рішення», які дадуть змогу зняти такі обмеження. А саме: ухвалити зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансової забезпеченості надання послуг органами місцевого самоврядування, підтримати проект закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та проект закону про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.


Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук повідомив, що під час розгляду проекту закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень надійшло 359 поправок. Більшість із них врахували. Цей документ зробить реальною передачу повноважень на місця, зауважив він. Очільник Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк повідомив, що проект закону про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань під час підготовки до другого читання отримав понад чотири сотні поправок, більшість з яких також враховано. Із зауваженнями до документа надійшло більше восьми десятків листів від різних організацій.


Міністр юстиції Павло Петренко під час круглого столу висловив подяку тим народним депутатам, які протягом останніх семи місяців «провели колосальну роботу». «Це приклад співпраці органів виконавчої влади і парламенту над тими документами, які стосуються кожного українця», — підкреслив він. До співавторства напрацьованих змін долучилися майже три десятки парламентаріїв. Урядовець наголосив на тому, що Міністерство юстиції чи не вперше в історії відмовляється від своїх функцій у реєстрації бізнесу та нерухомості, віддаючи ці повноваження на місця.


Голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі також підтримав реформи, за які парламентарії голосуватимуть у четвер. Однак зауважив, що на практиці із їх реалізацією можуть виникнути певні проблеми. У Одесі, приміром, як і в багатьох інших містах було створено центри адміністративних послуг, сказав він, але їх діяльність абсолютно не відповідає тим намірам, які планують втілити в життя урядовці із парламентаріями. Тож над тим, щоб реформа запрацювала, ще доведеться чимало попрацювати.

 

Павло Петренко, Володимир Гройсман, Міхеіл Саакашвілі (зліва направо).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.