Парламентська хроніка

 

Ранкове засідання 25 листопада

 

Учора народні депутати скасували ввізне мито на електромобілі. За це проголосували 233 парламентарії. У процесі другого читання до тексту документа надійшло 14 поправок, повідомила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Відхилено із них лише дві. Так, вдалося чітко прописати, що пільги стосуватимуться автівок, оснащених тільки електричними двигунами, унеможлививши у такий спосіб зловживання. Водночас положення про скасування акцизного мита знято, оскільки це не підакцизний товар.

 

Парламентарії схвально відреагували на результативне голосування за цей документ, адже під час обговорення наголошувалося, що він дасть змогу зменшити імпорт нафтопродуктів. Однак підтримати положення про скасування податку на додану вартість не вдалося. Ця норма дозволила би зменшити ціну електромобілів на 20 відсотків. Основна причина, чому народні обранці відмовлялися підтримати таке положення, за їхніми словами, полягала в тому, що ми даємо нечувані преференції іноземним виробникам, тоді як вітчизняні таких пільг не мають. Аби законопроект не канув у Лету, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував відправити його у комітет на доопрацювання, щоб текст пройшов процедуру повторного другого читання.


Глава парламенту поінформував народних депутатів про те, що в середу відбудеться нарада із представниками Кабінету Міністрів. Під час цієї зустрічі парламентарії та урядовці обговорять перспективи формування та розгляду проекту бюджету на наступний рік, а також зміни податкової системи, наголосив він. Володимир Гройсман підкреслив необхідність поліпшити взаємодію між гілками влади у підготовці цих законопроектів. Він також наголосив на тому, що в четвер народним обранцям доведеться посилено попрацювати, адже на порядку денному стоятимуть питання, пов’язані із децентралізацією, дерегуляцією, підтримкою новостворених територіальних громад, закон про державну службу та ще низка надважливих для країни документів.


Пізніше парламентарії заслухали оголошення, заяви, повідомлення та пропозиції своїх колег із трибуни. Так, представник Опозиційного блоку Сергій Матвієнков закликав владу зосередитися на тому, щоб народне волевиявлення у Маріуполі, місті, яке він представляє у Верховній Раді, пройшло без порушення букви закону. Він наголосив, що нині підготовку до виборів дестабілізують. Зокрема, фіксуються випадки втручання в роботу комісій та тиску на її членів.


Натомість Сергій Соболєв від «Батьківщини» зауважив, що проект бюджету мав би потрапити в парламент ще 15 вересня. А зміни в податковій системі мали б обговорювати ще в липні. Нині від уряду чути лише заяви про те, яким буде головний кошторис країни і її податкова система, наголосив народний депутат. Стурбованість бездіяльністю Кабміну висловив і представник Блоку Петра Порошенка Микола Томенко. За його словами, за таких обставин, які нині складаються у соціально-економічній сфері, країна стала особливо уразливою для зовнішніх загроз. Це начебто віддати агресору нашу державу «на блюдці», підкреслив він, наголошуючи: «Не варто об’єднувати міністерства, а треба змінювати стратегію уряду, щоб діяти не на догоду зовнішнім вимогам». Мовляв, «на третьому майдані Гімн ніхто вже не співатиме, а буде Коліївщина». Такі заяви обурили обранця від «Народного Фронту» Максима Бурбака. Закиди про проросійськість уряду він назвав проявом «цинізму», з огляду на те, що завдяки діям Кабміну нам вдалося «зіскочити із газової голки країни-агресора». Він закликав колег не розхитувати ситуацію, а об’єднатися для впровадження реформ, зауваживши, що нині коаліція підтримує лише 30 відсотків законопроектів, які подає уряд.


Лунали учора з трибуни й заклики змінити очільника Волинської області. З такою пропозицією виступив представник «Народного Фронту» Ігор Гузь. Окрім стагнації регіону, приводом для таких закликів стали скандали, пов’язані з незаконним видобутком бурштину. А позафракційний Борислав Береза привернув увагу парламентаріїв до проблеми корупції в столичному медінституті імені Богомольця. Депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко говорила про проблеми ліквідації насильства над жінками.


Учора народні депутати відправили на повторне друге читання проект змін до деяких законів, які стимулюють створення та діяльність сімейних фермерських господарств. До профільного комітету надійшло 65 поправок, повідомив голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий. Із них врахували лише 34. Під час голосування за невраховані поправки в сесійній залі виникла дискусія. Відтак, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував повернути законопроект на доопрацювання.


Народні депутати схвалили вчора рекомендації парламентських слухань на тему «Роль, значення та вплив громадянського суспільства на формування етнонаціональної політики» та «Про військово-медичну доктрину України». Знайшлися голоси й для того, щоб підтримати проведення 3 грудня цього року слухань про стан і перспективи забезпечення безпеки дорожнього руху, та 24 грудня на тему «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору». Окрім цього, народні обранці дали добро на перейменування села Радянське Кременецького району Тернопільської області. Також проголосували за постанову про присудження у 2015 році Премії Верховної Ради за внесок молоді у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування. Підтримали учора також постанови про державну підтримку публікацій, наукових, освітніх та дослідницьких програм, спрямованих на висвітлення об’єктивної та достовірної інформації щодо агресії Російської Федерації проти України, за авторством представника «Народного фронту» Сергія Висоцького, і про відзначення 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця, подану Ігорем Насаликом від Блоку Петра Порошенка.


Учора в сесійній залі розглядали питання про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) судді господарського суду Київської області Павла Скутельника. Відповідне подання надійшло від Верховного Суду.

За словами його голови Ярослава Романюка, цього служителя Феміди підозрюють у хабарництві. Начебто у нього вдома знайшли мічені купюри (15 тисяч доларів), отримані за «вирішення» справи про банкрутство одного з підприємств Міноборони. Сам суддя Скутельник під час розгляду цього питання був присутній у Верховній Раді. Із трибуни він відкинув ці звинувачення, наголосивши, що матеріали справи сфальсифіковані. Народні депутати під час обговорення питання звертали увагу на те, що результативне голосування не кине людину за ґрати, а усуне перешкоди для проведення прозорого судового процесу. Після кількох сигнальних голосувань 228 народних депутатів проголосували за надання згоди на затримання Скутельника, а 230 — за арешт.


З днем народження цього дня вітали Олега Кулініча та Ігоря Насалика.

 

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ЗА ЛІКВІДАЦІЮ НАСИЛЬСТВА НАД ЖІНКАМИ

 

 

Під час перерви народні обранці залишилися в сесійній залі. Їх увазі запропонували п’єсу «Сім», у якій брали участь самі парламентарії та професійні актори (на знімку). Перфоманс втілили в життя за підтримки уряду Швеції та Ради Європи. За півгодини законотворцям переповіли історії скалічених доль семи жінок із різних країн світу, які зазнали насилля. Цей соціальний проект приурочили Міжнародному дню боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман назвав порушену тему «величезною трагедією сьогодення». Український парламент має демонструвати готовність боротися із явищами насилля стосовно жінок, сказав він. «Глибоко вірю в те, що ми з вами ратифікуємо і Стамбульську конвенцію, і робитимемо багато інших кроків, щоб захищати наших жінок».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.