Вечірнє засідання 24 листопада


Верховна Рада України ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до додатка №3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо захисту прав та соціальних гарантій військовослужбовців) — реєстр. №3379. Цим законом буде збільшено грошові винагороди бійцям АТО.


За словами першого заступника міністра оборони Івана Руснака, пропонується збільшити фонд виплати винагороди військовослужбовцям за участь в антитерористичній операції за рахунок зменшення обсягів видатків (на понад 700 мільйонів гривень) за програмами Міноборони — забезпечення діяльності Збройних Сил, розвиток озброєння військової техніки та будівництва (придбання) житла. Урядовець зауважив, що перерозподіл зазначених видатків здійснюється в межах асигнувань, передбачених для Міноборони в бюджеті на 2015 рік, та не потребує додаткових фінансових витрат. Окрім того, необхідність такого перерозподілу зумовлена тим, що збільшено угрупування військ в зоні АТО з 37 тисяч до 73 тисяч осіб, а також нарощено загальну чисельність Збройних Сил України до 259 тисяч осіб.


Нині, як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, середній розмір винагороди за участь в АТО становить: 6 611 грн. — для старших офіцерів; 5 246 грн. — для молодших офіцерів; 3 551 грн. — для контрактників. Після набрання чинності закону ці виплати буде збільшено.


Парламент продовжив розгляд економічного пакета законопроектів. Зокрема, в цілому прийнято поправки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар’єрів для розвитку державно-приватного партнерства в Україні та стимулювання інвестицій) за №1058, про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар’єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні) за №2844, проект закону «Про внесення змін до статті 60 Закону України «Про господарські товариства» (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю)» за №2757. У першому читанні схвалено законопроект стосовно забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту (№2142а).
Не знайшли підтримки законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо врегулювання законодавства при створенні та функціонуванні магазинів безмитної торгівлі (№№3032 і 3033), які передбачали створення у вітчизняних аеропортах мережі Duty Free.


Депутати висловили низку застережень і пропозицій до першого з них. На думку Віктора Пинзеника (фракція Блоку Петра Порошенка), законопроект створює «дискримінаційні умови і офшор всередині країни», адже імпортні товари ввозитимуть до України без оподаткування ПДВ, а вітчизняні продаватимуть з ПДВ. За словами депутата, звільнення від податків імпортних товарів суперечить директиві ЄС. Наталя Королевська (Опозиційний блок) закликала підтримувати вітчизняного виробника і спрямувати всі зусилля парламенту, щоб надати можливість простим людям купити предмети першої необхідності та ліки, а не створювати магазини Duty Free. Однак Антон Геращенко («Народний фронт») зауважив, що така практика існує в усіх європейських країнах.


Наприкінці засідання головуючий на вимогу двох фракцій — «Батьківщини» та «Самопомочі» надав слово голові Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгору Соболєву, котрий гостро розкритикував призначення першим заступником голови Національної поліції Василя Паскала, котрий обіймав високі міліцейські посади за часів Януковича. Соболєв закликав викликати міністра внутрішніх справ для пояснення з приводу такого «формування» нової поліції та звернувся до керівника Національної поліції негайно скасувати рішення про призначення В. Паскала.