Ранкове засідання 27 листопада

Підбиваючи підсумки першого року роботи парламенту, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман з трибуни поінформував про успіхи і недоліки діяльності законотворців. Його промова тривала майже 25 хвилин і завершилася висловленим переконанням у тому, що в народних обранців є потенціал для подальшої успішної спільної праці для втілення реформ, спрямованих на відновлення країни. Окрім народних депутатів, виступ глави парламенту слухали Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та урядовці.

Після цього розпочалася традиційна година запитань до уряду. Спочатку міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив про те, як тривають ремонтні роботи після підриву чотирьох енергетичних опор. Через пошкодження двох із них знеструмленими залишилися не тільки територія Кримського півострова, а й деякі населені пункти Херсонської області. За даними урядовця, майже 60 тисяч мешканців Чаплинського та Каланчацького районів залишилися без світла. Постраждали також підприємства регіону. Поки що цю проблему розв’язують в аварійному режимі.
Щоб завершити ремонтні роботи на ЛЕП «Каховська—Титан», фахівцям потрібно лише три години, наголосив урядовець. Однак ситуація не така проста, оскільки доступ до опори блокують активісти. Міністр енергетики нагадав, що для вирішення ситуації створено два штаби. До одного ввійшли спеціалісти «Укренерго», інший сформовано при Херсонській ОДА. Неподалік від місця подій, в районі Чаплинки і Чонгара, готові працювати шість робочих груп «Укренерго», повідомив чиновник, однак фахівці просто не можуть доступитися до пошкоджених об’єктів. Загалом для відновлення роботи кожної з ліній, за словами В. Демчишина, потрібно 72 години. Як діяти далі, урядовці мають вирішити під час засідання енергетичного штабу на чолі з Прем’єр-міністром.
Під час свого виступу міністр енергетики та вугільної промисловості торкнувся і ризиків, які виникли внаслідок енергетичної кризи в Криму. Так, у відповідь на знеструмлення півострова, із тимчасово окупованих територій нам перестали постачати вугілля. Чорним паливом, якого не видобувають на підконтрольній нами території, на українських теплових станціях устигли запастися на місячний термін. До нас із ПАР прямують два кораблі, навантажені антрацитовим вугіллям. На одному із них 168 тисяч тонн палива, на іншому — 80 тисяч. Цього вистачить на 45—50 днів роботи теплових станцій — часу цілком достатньо для того, щоб уряд зміг вирішити проблему забезпечення країни вугіллям, запевнив В. Демчишин, наголосивши водночас, що нині не маємо жодних складнощів із ядерним паливом. Вистачить у наших сховищах і природного газу. 16,4 мільярда кубічних метрів дають нам змогу взагалі не залежати від Росії в постачанні блакитного палива. Тому міністр закликав не спекулювати на цьому питанні.
Учора від уряду доповідав також перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Ярослав Краснопольський. Він поінформував про те, як рухаються справи із розробкою проекту закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Питання реформування земельних відносин постійно стоїть на розгляді в уряді, зауважив чиновник. Так, 23 вересня для їх вирішення дано доручення створити робочу групу під головуванням віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка. Фахівцями вже розроблено низку відповідних документів. Стосовно самого закону про обіг земель, має відбутися серйозне і глибоке обговорення не тільки на майданчику Мінагрополітики, наголосив заступник міністра, закликавши усіх зацікавлених долучитися до обговорення законопроекту.
Товарообіг між Україною та Російською Федерацією за десять місяців 2015 року зменшився на 69,4 відсотка, порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомив урядовець. А обсяг експорту українських сільськогосподарських товарів, за словами Я. Краснопольського, упав починаючи ще з 2012 року. Він скоротився від 2,1 мільярда доларів США у 2011-му до 983 мільйонів доларів у 2014 році. За десять місяців цього року ця цифра становила 253 мільйони. Припинилися поставки згущеного молока, яєць, зернових злаків, кондитерських виробів тощо. До мінімального рівня дійшли продажі готових та консервованих продуктів з риби та ракоподібних. Експорт продуктів до Російської Федерації, повідомив перший заступник міністра аграрної промисловості та продовольства, становить трохи більше двох відсотків, а раніше перевищував 12 відсотків. Уряд веде переговори для того, щоб знаходити шляхи виходів на інші ринки. Зокрема, експорт переорієнтовують на країни Азії. Нині він становить майже 47 відсотків. До того ж намагаємося зберегти основні позиції торгівлі й з країнами ЄС — 26,4 відсотка нашої продукції потрапляє туди. Відтак, український бізнес готується до введення ембарго з боку Росії, підсумував чиновник.
Після завершення години запитань до уряду Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про створення міжфракційного об’єднання «За вільний Кавказ», головою якого став Юрій-Богдан Шухевич. Перед оголошенням депутатських запитів заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд звернула увагу на те, що в парламенті вже склалася певна традиція, коли в п’ятницю в залі працює так мало людей, що неможливо голосувати за законопроекти. У багатьох демократичних країнах голосування відбувається більшістю від числа присутніх депутатів, поінформувала вона. Мовляв, тоді має значення не лише голос, а й присутність у залі. Парламентарій звернула також увагу на абсолютно атрофовану контролюючу функцію парламенту, яка звелася, фактично, до години запитань до уряду. Станом на вчорашній ранок, О. Сироїд визначила найактуальнішою темою результати розгляду судової справи стосовно результатів виборів у Кривому Розі, але в парламенті не виявилося жодного представника МВС, щоб отримати інформацію з цієї тематики, акцентувала законотворець.
Перший заступник глави парламенту Андрій Парубій озвучив заяву Верховної Ради, у якій держави світу закликали визнати Голодомор 1932—1933 років на території України геноцидом нації. Нині наша країна знову стала жертвою агресії «сталінських послідовників із Кремля», йдеться у тексті. «Агресор знову вибудовує стіну пропаганди, щоб приховати свої злочини, і сьогодні, як і вісім десятків років тому, Україна потребує слова правди. Щоб світ знав». Від імені Верховної Ради висловлено подяку всім, хто зберігав пам’ять про страшні сторінки історії, які пережив наш народ, і державам, які підтримують нас сьогодні у протистоянні з агресором, доносячи правду до світової громадськості. Народні обранці вшанували пам’ять загиблих від комуністичного режиму хвилиною мовчання. А потім перейшли до виступів із парламентської трибуни.
Учора в сесійній залі вітали з днем народження народних депутатів Тетяну Бахтеєву, Вікторію Войціцьку, Олега Кришина та Миколу Скорика.

Довідково 

Нині у сфері діяльності агропромислового комплексу вже скасовано 14 дозвільних документів. Таких, як ветеринарні свідоцтва, сертифікати якості, і в тому числі карантинний сертифікат. Найближчим часом планується спростити ще 22 дозвільні процедури. Урядом проведено аудит майже трьох десятків найбільших і найскладніших підприємств АПК, на підставі якого почала вестися підготовка до приватизації. Загалом у переліку міністерства значиться 102 підприємства, які можна передавати в приватну власність. 86 уже включено до переліку роздержавлення.

 

 

Іван Кириленко, Олександр Абдуллін, Наталія Королевська.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.